Sałatka z tofu i mango

Sałatka z tofu i mango

Szpinak umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Dodać pokrojone w kostkę mango, ogórka oraz cebulkę. Tofu pokroić w kosteczkę, zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawach, zostawić na minimum 15 minut, następnie podsmażyć do przyrumienienia. Podsmażone tofu dodać do warzyw, wszystko wymieszać. Wymieszać oliwę z przyprawami, sokiem z...

Kotleciki z kaszy jaglanej ze szpinakiem

Kotleciki z kaszy jaglanej ze szpinakiem

Ugotować kaszę jaglaną: Kaszę wsypać na gęste sitko i kilkakrotnie przepłukać zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem. Wsypać do gotującej się wody w proporcji 1:2,5. Gotować pod przykryciem około 10-20 minut, aż napęcznieje i wchłonie cały płyn. Przed przepłukaniem kaszę można również uprażyć na suchej patelni. Ostudzoną kaszę jaglaną przełożyć do miski i...

Babeczki z jagodami

Babeczki z jagodami

Wszystkie składniki (poza jagodami) zmiksować razem na jednolitą masę. Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać. Masę przelać do foremek na babeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku, w 180 stopniach przez 25 minut.

Pomidorowa pasta z soczewicy

Pomidorowa pasta z soczewicy

Soczewicę przepłukać na sicie, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:1, ostudzić, następnie zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami, doprawić i gotowe!

Nutella z ciecierzycy

Nutella z ciecierzycy

Garść daktyli namoczyć w ciepłej wodzie (niech zajmie to około 5 minut), następnie wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Nutellę z ciecierzycy można wykorzystać jako pastę na kanapki, ale świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do naleśników.

Zielona zupa krem z grzankami

Zielona zupa krem z grzankami

Obierz ziemniaki, umyj także potrzebne warzywa i pokrój je na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka i zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie (około 15 minut). Po ugotowaniu zblenduj warzywa na krem, a także przypraw do smaku. Przygotowanie grzanek: pieczywo pokrój w kostkę,...

Wytrawny omlet z szynką szwarcwaldzką i pomidorkami

Zupa-krem z brokuła z pełnoziarnistymi grzankami

Pora pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać marchewkę pokrojoną w plastry, brokuła podzielonego na różyczki i łodygę pokrojoną w plastry oraz selera. Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu i dodać liść laurowy. Dodać wodę i całość gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Następnie dodać koperek i natkę pietruszki....

koktajl

Zielony koktajl

1. Przygotuj wymienione składniki 2. Umyj, obierz i pokrój  owoce,  rozdrobnij jarmuż 3. Przygotowane składniki wrzuć do miksera, zmiksuj na „prawie jednolitą konsystencję. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, możesz dodać trochę wody 4. Wlej przygotowany koktajl do szklanki. Gotowe.

×