dieta i zdrowie

Kapusta pak choi pełna smaków i aromatów

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z olejem sezamowym. Dodać czosnek, imbir, papryczkę chilli i chwilę przesmażyć. Dodać przekrojone na pół kapusty. Polać sosem sojowym i dusić pod przykryciem do czasu, aż kapusta zmięknie (około 10 minut). Na koniec dodać konfiturę (najlepiej figową) i wymieszać. Serwować z pieczywem.  Czas przygotowania:...

egańskie placuszki z kaszy manny

Wegańskie placuszki z kaszy manny

Wszystkie składnik dokładnie zblendować (oprócz oleju). Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i za pomocą łyżki nakładać niedużą porcję ciasta. Placki smażyć z obu stron do przyrumienienia. Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

Pomidorowa pasta z fasoli

Pomidorowa pasta z fasoli

Wszystkie składniki zblendować do uzyskania jednolitej masy. Doprawić do smaku i jeszcze raz, krótko zblendować. Gotową pastę przechowywać w lodówce. Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

Sałatka z tofu i mango

Sałatka z tofu i mango

Szpinak umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Dodać pokrojone w kostkę mango, ogórka oraz cebulkę. Tofu pokroić w kosteczkę, zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawach, zostawić na minimum 15 minut, następnie podsmażyć do przyrumienienia. Podsmażone tofu dodać do warzyw, wszystko wymieszać. Wymieszać oliwę z przyprawami, sokiem z...

Wegańska szarlotka

Wegańska szarlotka

Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i ksylitol. Następnie dolać olej i mleko. Zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika na około 15 min. W tym czasie obrać i pokroić jabłka. Poddusić je w garnku na łyżce wody, po czym dodać cynamon. Po ostygnięciu wymieszać z proszkiem budyniowym. Ciasto wyjąć z zamrażarki i...

Jaglane kokosanki

Jaglane kokosanki

Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Po ostudzeniu dodaj wiórki kokosowe oraz ksylitol. Następnie zmiksuj całość – pamiętaj jednak, że masa nie musi być jednolita. Ciastka formuj dłońmi, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane  ciastka piecz 40 min w temperaturze 170...

Bezglutenowy chlebek bananowy

Bezglutenowy chlebek bananowy

Płatki owsiane zmiksować na mąkę, następnie dodać pozostałe składniki – wszystko zblendować na jednolity, gęsty krem. Piec w małej keksówce (16,5cmx8,5cm) lub w kokilkach wyłożonych papierem do pieczenia 33-35 minut w 175 stopniach.

Makaron z tofu

Makaron z tofu

Tofu pokroić w drobną kosteczkę, prażyć na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje. Oliwę wymieszać z sosem sojowym i dodać ulubione przyprawy (zioła prowansalskie, lubczyk, papryka). Następnie odrobinę sosu wylać na patelnię, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Po chwili dołożyć podprażone tofu i passatę pomidorową. Można dodatkowo przyprawić ziołami. Smażyć aż sos...

Wegański, rozgrzewający gulasz

Wegański, rozgrzewający gulasz

Na dnie głębokiego rondla roztapiamy olej kokosowy. Pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy około 2 minut. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Smażymy kolejną minutę. Batat obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Dodajemy do rondla. Mieszamy....

przepisy od dietetyka

Wielkanocna pasta (bez) jajeczna z ciecierzycy

Wielkanoc to święto jajek. Co zrobić kiedy nie możemy lub nie chcemy ich jeść? Oto propozycja na zdrową, smaczną i super prostą pastę (bez) jajeczną. Pasta składa się głównie z dwóch składników: ciecierzycy i oliwy, przez co sprawdzi się w diecie wegańskiej, bezjajecznej, bezlmecznej czy bezglutenowej. Pasta świetnie sprawdzi się jako przystawka,...

Korzenny pudding kasztanowy

Korzenny pudding kasztanowy

To kasztany można podać inaczej niż pieczone? Można! Mąka kasztanowa jest idealnym zamiennikem dla mąki tradycyjnej, w szczególności idealna dla bezglutenowców oraz diabetyków, ze względu na zerową zawartość glutenu oraz na niski indeks glikemiczny. Wartość odżywcza w 4 porcjach: Energia 529 kcal Białko 8 g Tłuszcze 20 g Węglowodany 81 g Składniki:...

Krem z zielonych szparagów i szpinaku

Krem z zielonych szparagów i szpinaku

Zielone zupy krem, pyszności! Czy próbowaliście kiedyś doprawić zupę warzywną szczypiorkiem przed podaniem? Nada on wyrazistości i lekko ostrego smaku potrawie, spróbujecie? Wartość odżywcza 4 porcji: Energia 657 kcal Białko 19 g Tłuszcze 32 g Węglowodany 85 g Składniki: 750 ml wywaru z warzyw lub przegotowanej wody 200 g zielonych szparagów (już...

×