Przygotowanie:
Zielone zupy krem, pyszności! Czy próbowaliście kiedyś doprawić zupę warzywną szczypiorkiem przed podaniem? Nada on wyrazistości i lekko ostrego smaku potrawie, spróbujecie?
Wartość odżywcza 4 porcji:
- Energia 657 kcal
- Białko 19 g
- Tłuszcze 32 g
- Węglowodany 85 g
Składniki:
- 750 ml wywaru z warzyw lub przegotowanej wody
- 200 g zielonych szparagów (już po oczyszczeniu)
- 200 g liści szpinaku
- 300 g ziemniaków
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek/oleju kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól morska, mielony czarny pieprz, szczypiorek, kurkuma, mielona kolendra
Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy ich twarde końce, kroimy na mniejsze kawałki. Liście szpinaku dokładnie myjemy, rwiemy na małe części. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę W ok. 3 l garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją na średnim ogniu aż lekko zmięknie, dodajemy drobno pokrojony czosnek Dorzucamy drobno pokrojone ziemniaki i smażymy całość, mieszając około 3-4 minuty. Następnie dodajemy szparagi, smażymy 2 minuty, mieszamy, dodajemy szpinak, skrapiamy sokiem z cytryny (1 łyżka), smażymy chwilę aż szpinak zmięknie. Dolewamy przegotowaną wodę, gotujemy całość do miękkości ziemniaków i szparagów ok. 15 minut Na koniec dolewamy 1 łyżkę soku z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku. Ugotowaną zupę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładki krem.
Zuzanna Wieła
dietetyk