
Propozycja na wegański obiad, którym zajadają się nawet najwięksi mięsożercy!
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia:
400 kcal
- Białko:
18 g
- Tłuszcze:
15 g
- Węglowodany:
51 g
Składniki na 3 porcje:
- 180g wędzonego tofu
- 400g przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 suszone pomidory
- Makaron pełnoziarnisty 50g
Przygotowanie:
Tofu pokroić w drobną kosteczkę, prażyć na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje. Oliwę wymieszać z sosem sojowym i dodać ulubione przyprawy (zioła prowansalskie, lubczyk, papryka). Następnie odrobinę sosu wylać na patelnię, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Po chwili dołożyć podprażone tofu i passatę pomidorową. Można dodatkowo przyprawić ziołami. Smażyć aż sos zgęstnieje, podawać z makaronem.