Makaron z tofu

Propozycja na wegański obiad, którym zajadają się nawet najwięksi mięsożercy!

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 400 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcze: 15 g
  • Węglowodany: 51 g

Składniki na 3 porcje:

  • 180g wędzonego tofu
  • 400g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 suszone pomidory
  • Makaron pełnoziarnisty 50g

Przygotowanie:

Tofu pokroić w drobną kosteczkę, prażyć na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje. Oliwę wymieszać z sosem sojowym i dodać ulubione przyprawy (zioła prowansalskie, lubczyk, papryka). Następnie odrobinę sosu wylać na patelnię, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Po chwili dołożyć podprażone tofu i passatę pomidorową. Można dodatkowo przyprawić ziołami. Smażyć aż sos zgęstnieje, podawać z makaronem.