Wegański, rozgrzewający gulasz

Zimą warto postawić na rozgrzewające przyprawy, warzywa korzeniowe oraz strączki. Polecam pyszny, wegański gulasz, który zapewne urozmaici Twój jadłospis.

Wartość odżywcza 1 szt.:

  • Energia 550 kcal
  • Białko 21 g
  • Tłuszcze 23 g
  • Węglowodany 72 g
  • Błonnik 17 g

Składniki:

  • 100 g - Bataty
  • 100 g - Pomidory z puszki
  • 50 g - Mleczko kokosowe
  • 70 g - Ciecierzyca z puszki
  • 25 g - Soczewica czerwona , nasiona suche
  • 150 g - Brokuły
  • 200 ml - Bulion warzywny
  • 40 g - Awokado
  • 5 g - Oliwa z oliwek
  • Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, curry, garść szpinaku , świeży imbir, chilli, 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Na dnie głębokiego rondla roztapiamy olej kokosowy. Pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy około 2 minut. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Smażymy kolejną minutę. Batat obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Dodajemy do rondla. Mieszamy.

Dodajemy pomidory z puszki, curry, mleczko kokosowe i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodajemy brokuł pokrojony na różyczki, szpinak i opłukaną soczewicę. Całość zalewamy bulionem, tak aby przykrył soczewicę ponad 1 cm. Gotujemy kolejne 10 minut. Jeśli gulasz jest za rzadki, należy zagęścić go 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody.

Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, dodajemy więcej bulionu lub mleczka kokosowego. Gulasz podajemy z awokado pokrojonym w kostkę oraz opcjonalnie skrapiamy sokiem z limonki.