Wartość odżywcza 1 szt.:
- Energia 550 kcal
- Białko 21 g
- Tłuszcze 23 g
- Węglowodany 72 g
- Błonnik 17 g
Składniki:
- 100 g - Bataty
- 100 g - Pomidory z puszki
- 50 g - Mleczko kokosowe
- 70 g - Ciecierzyca z puszki
- 25 g - Soczewica czerwona , nasiona suche
- 150 g - Brokuły
- 200 ml - Bulion warzywny
- 40 g - Awokado
- 5 g - Oliwa z oliwek
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, curry, garść szpinaku , świeży imbir, chilli, 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Na dnie głębokiego rondla roztapiamy olej kokosowy. Pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy około 2 minut. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Smażymy kolejną minutę. Batat obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Dodajemy do rondla. Mieszamy.
Dodajemy pomidory z puszki, curry, mleczko kokosowe i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodajemy brokuł pokrojony na różyczki, szpinak i opłukaną soczewicę. Całość zalewamy bulionem, tak aby przykrył soczewicę ponad 1 cm. Gotujemy kolejne 10 minut. Jeśli gulasz jest za rzadki, należy zagęścić go 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody.
Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, dodajemy więcej bulionu lub mleczka kokosowego. Gulasz podajemy z awokado pokrojonym w kostkę oraz opcjonalnie skrapiamy sokiem z limonki.