Bułeczki bao bao z szarpanym kurczakiem i mnóstwem warzyw

Suche składniki umieścić W misce. Drożdże wraz z szczyptę ksylitolu rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić na 10 minut. Następnie zaczyn, ocet i wodę dodać do miski. Wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Przykryć ściereczką odstawić na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać niego okręgi, pozostawić do podrośnięcia. Wewnętrzną część posmarować...

Brownie z fasoli bez mąki

Fasolę dokładnie przepłukać i i przesypać do dużej miski. Dodać do niej jajka, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę przelać do formy keksówki i umieścić w piekarniku na 40 do 60 minut w 180 stopniach (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę...

Bowl z tofu, jajkiem i pieczonym kalafiorem

Jajko ugotować na twardo. Komosę ugotować w bulionie z dodatkiem soli. Kalafior podzielić na różyczce, ciecierzycę odsączyć, wymieszać oliwą (łyżeczką), sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 30 min. w 190 st. C do zarumienienia warzyw. W międzyczasie tofu pokroić w kostkę, wymieszać z papryką wędzoną,...

Hash browns z jajkiem sadzonym i warzywami

Hash browns z jajkiem sadzonym i warzywami

Ziemniaki należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie tak przygotowane ziemniaki należy zalać zimną wodą, mętną wodę wylać i powtórzyć ten schemat 2-3 razy. Następnie należy dobrze je osuszyć używając ręcznika papierowego bądź bawełnianej ściereczki. Na patelni należy rozgrzać olej i smażyć ziemniaki na wolnym ogniu przez 20-25 minut, co jakiś...

Owsiane ciasteczka z suszoną żurawiną

Owsiane ciasteczka z suszoną żurawiną

Płatki owsiane wsypać do miski razem z wcześniej pokrojoną drobno suszoną żurawiną. Banany rozgniatamy w osobnym naczyniu (np. łyżeczką lub widelcem) na miękką masę, następnie dodajemy do płatków owsianych z żurawiną. Do całości dodajemy jajko i mieszamy. Nakładamy łyżką na wyłożoną papierem blachę formując okrągłe kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C...

Wege babka ziemniaczana

Tofu z ryżem i warzywami

Na początku należy ugotować ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mieszankę chińską oraz fasolkę szparagową. Kiedy wszystko się rozmrozi, dodać pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodać sos sojowy i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos należy podawać z ryżem i sezamem.

Wege babka ziemniaczana

Makaron z warzywami i tofu

Na początku należy pokroić tofu w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie  paprykę, cebulę oraz cukinię  pokroić w drobną kostkę i dodać na patelnię. Potem dodać szklankę przecieru pomidorowego i przyprawić ulubionymi ziołami (ja użyłam oregano, bazylię oraz rozmaryn). Do przygotowanego sosu dodać mrożony groszek i chwilę pogotować.  W międzyczasie należy...

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jaja ubić z miodem w mikserze. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać olej. Na koniec dodać startą marchew oraz cynamon. Całość wymieszać i piec w temperaturze 200 *C przez ok. 50-60 minut. Gorzką czekoladę rozpuścić i posmarować upieczone ciasto na...

Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec z fasoli

Cebulę należy obrać, pokroić i zeszklić na patelni. Kolejnym krokiem jest połączenie jej z odsączoną fasolą z puszki przy użyciu blendera – całość należy zblendować na gładką masę. Smalec świetnie smakuje sam, ale jeszcze lepiej na kanapkach. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

Jajka zapiekane w szynce

Jajka zapiekane w szynce

Do przygotowania będziemy potrzebować formy na muffinki. W zagłębieniach układamy plastry szynki, tak, aby utworzyły koszyczek (aby po upieczeniu jajka łatwiej odchodziły od formy, możemy ją delikatnie posmarować olejem). Na spodzie każdego koszyczka układamy suszonego pomidora i ostrożnie wbijamy po jednym jajku. Górę posypujemy drobno posiekaną czerwoną cebulą. Możemy także doprawić pieprzem...

Jaglane Farraello

Jaglane Farraello

Wartość odżywcza: Kalorie na wszystkie kulki (20): 2184 Węglowodany: 204 g Białka: 32,3 g Tłuszcze: 147 g Składniki na ok. 20 kulek: ¾ szklanki kaszy jaglanej ¾ wiórków kokosowych 5 łyżek cukru pudru lub innego dowolnego słodziła 2 łyżki mleczka kokosowego ok. 25 – 30 g migdałów ½ szklanki wiórków dodatkowo do...

Risotto z soczewicą, marynowaną dynią i kuminem

Risotto z soczewicą, marynowaną dynią i kuminem

Poniższy przepis to propozycja na obiad wegetariański – mimo iż bez mięsa, będzie smakował również jego zwolennikom. Dzięki użytym przyprawom risotto jest bardzo aromatyczne, a marynowana dynia nadaje potrawie bardzo oryginalny smak. Przepis na 2 porcje, 1 porcja to ok. 400 kcal Składniki: 100 g ryżu brązowego 100 g soczewicy zielonej (lub...

×