Placki kalafiorowo-pomidorowe
Kalafior zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidory i cebulę drobno posiekać. Do warzyw dodać jajko, siemię i mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem (ok. 5 sztuk).
Kalafior zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidory i cebulę drobno posiekać. Do warzyw dodać jajko, siemię i mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem (ok. 5 sztuk).
Suche składniki umieścić W misce. Drożdże wraz z szczyptę ksylitolu rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić na 10 minut. Następnie zaczyn, ocet i wodę dodać do miski. Wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Przykryć ściereczką odstawić na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać niego okręgi, pozostawić do podrośnięcia. Wewnętrzną część posmarować...
Fasolę dokładnie przepłukać i i przesypać do dużej miski. Dodać do niej jajka, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę przelać do formy keksówki i umieścić w piekarniku na 40 do 60 minut w 180 stopniach (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę...
Jajko ugotować na twardo. Komosę ugotować w bulionie z dodatkiem soli. Kalafior podzielić na różyczce, ciecierzycę odsączyć, wymieszać oliwą (łyżeczką), sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 30 min. w 190 st. C do zarumienienia warzyw. W międzyczasie tofu pokroić w kostkę, wymieszać z papryką wędzoną,...
Ziemniaki należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie tak przygotowane ziemniaki należy zalać zimną wodą, mętną wodę wylać i powtórzyć ten schemat 2-3 razy. Następnie należy dobrze je osuszyć używając ręcznika papierowego bądź bawełnianej ściereczki. Na patelni należy rozgrzać olej i smażyć ziemniaki na wolnym ogniu przez 20-25 minut, co jakiś...
Płatki owsiane wsypać do miski razem z wcześniej pokrojoną drobno suszoną żurawiną. Banany rozgniatamy w osobnym naczyniu (np. łyżeczką lub widelcem) na miękką masę, następnie dodajemy do płatków owsianych z żurawiną. Do całości dodajemy jajko i mieszamy. Nakładamy łyżką na wyłożoną papierem blachę formując okrągłe kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C...
Na początku należy ugotować ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mieszankę chińską oraz fasolkę szparagową. Kiedy wszystko się rozmrozi, dodać pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodać sos sojowy i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos należy podawać z ryżem i sezamem.
Na początku należy pokroić tofu w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie paprykę, cebulę oraz cukinię pokroić w drobną kostkę i dodać na patelnię. Potem dodać szklankę przecieru pomidorowego i przyprawić ulubionymi ziołami (ja użyłam oregano, bazylię oraz rozmaryn). Do przygotowanego sosu dodać mrożony groszek i chwilę pogotować. W międzyczasie należy...
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jaja ubić z miodem w mikserze. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać olej. Na koniec dodać startą marchew oraz cynamon. Całość wymieszać i piec w temperaturze 200 *C przez ok. 50-60 minut. Gorzką czekoladę rozpuścić i posmarować upieczone ciasto na...
Cebulę należy obrać, pokroić i zeszklić na patelni. Kolejnym krokiem jest połączenie jej z odsączoną fasolą z puszki przy użyciu blendera – całość należy zblendować na gładką masę. Smalec świetnie smakuje sam, ale jeszcze lepiej na kanapkach. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.
Do przygotowania będziemy potrzebować formy na muffinki. W zagłębieniach układamy plastry szynki, tak, aby utworzyły koszyczek (aby po upieczeniu jajka łatwiej odchodziły od formy, możemy ją delikatnie posmarować olejem). Na spodzie każdego koszyczka układamy suszonego pomidora i ostrożnie wbijamy po jednym jajku. Górę posypujemy drobno posiekaną czerwoną cebulą. Możemy także doprawić pieprzem...
Wartość odżywcza: Kalorie na wszystkie kulki (20): 2184 Węglowodany: 204 g Białka: 32,3 g Tłuszcze: 147 g Składniki na ok. 20 kulek: ¾ szklanki kaszy jaglanej ¾ wiórków kokosowych 5 łyżek cukru pudru lub innego dowolnego słodziła 2 łyżki mleczka kokosowego ok. 25 – 30 g migdałów ½ szklanki wiórków dodatkowo do...