Jajka zapiekane w szynce

Jajka zapiekane w szynce

Do przygotowania będziemy potrzebować formy na muffinki. W zagłębieniach układamy plastry szynki, tak, aby utworzyły koszyczek (aby po upieczeniu jajka łatwiej odchodziły od formy, możemy ją delikatnie posmarować olejem). Na spodzie każdego koszyczka układamy suszonego pomidora i ostrożnie wbijamy po jednym jajku. Górę posypujemy drobno posiekaną czerwoną cebulą. Możemy także doprawić pieprzem...

Jaglane Farraello

Jaglane Farraello

Wartość odżywcza: Kalorie na wszystkie kulki (20): 2184 Węglowodany: 204 g Białka: 32,3 g Tłuszcze: 147 g Składniki na ok. 20 kulek: ¾ szklanki kaszy jaglanej ¾ wiórków kokosowych 5 łyżek cukru pudru lub innego dowolnego słodziła 2 łyżki mleczka kokosowego ok. 25 – 30 g migdałów ½ szklanki wiórków dodatkowo do...

Risotto z soczewicą, marynowaną dynią i kuminem

Risotto z soczewicą, marynowaną dynią i kuminem

Poniższy przepis to propozycja na obiad wegetariański – mimo iż bez mięsa, będzie smakował również jego zwolennikom. Dzięki użytym przyprawom risotto jest bardzo aromatyczne, a marynowana dynia nadaje potrawie bardzo oryginalny smak. Przepis na 2 porcje, 1 porcja to ok. 400 kcal Składniki: 100 g ryżu brązowego 100 g soczewicy zielonej (lub...

przepisy od dietetyka

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem, jabłkami i żurawiną

Przygotowywanie własnych słodkości nie tylko może sprawić wiele frajdy, jest to też sposób, by „przemycić” do diety wiele cennych substancji, których nie znajdziemy w tradycyjnych łakociach. Proponowane ciasteczka są bardzo sycące, a do tego pełne witamin i minerałów! Przepis na 15 dużych ciasteczek, jedno zawiera ok. 130 kcal Składniki: 250 g jabłek...

Pancakes gryczane z jabłkami i czekoladą

Pancakes gryczane z jabłkami i czekoladą

Alergie pokarmowe wcale nie muszą oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw. Osoby zmuszone wykluczyć z diety gluten oraz mleko mogą jeść smacznie i zdrowo. Na rynku obecnie dostępnych jest wiele bezglutenowych zamienników tradycyjnych mąk, a także mleczka i napoje roślinne, które zastępują mleko krowie.

Miodowo – cytrynowy kurczak

Miodowo – cytrynowy kurczak

Poniższy przepis to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Danie to jest proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo aromatyczne i zaskakujące połączeniem smaków. Przepis na 6 porcji, 1 porcja to ok. 450 kcal

Mójdietetyk

Cukinia z brązowym ryżem i pomidorami

Poniższy przepis to propozycja na danie proste, a zarazem zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. Można przyrządzać je samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Danie to dostarcza wielu witamin i składników mineralnych (m.in. wit. C, A, K, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń), a także cenny błonnik regulujący pracę przewodu pokarmowego.

Sałatka z tofu, malinami i sezamem

Sałatka z tofu, malinami i sezamem

Okres letni to czas, gdy na straganach i w sklepach królują sezonowe owoce i warzywa. Bez wątpienia maliny to jedne z najbardziej aromatycznych i smakowitych owoców dostępnych o tej porze roku. Są pełne witamin i składników mineralnych, a także wspomagającego funkcjonowanie układu pokarmowego błonnika. Warto wykorzystać je do przyrządzania letnich posiłków –...

przepis-truskawki

Truskawkowe śniadanie

Sezon na truskawki właśnie się rozpoczął. Te pyszne owoce bogate są w witaminy i składniki mineralne, warto więc wykorzystać je do przyrządzania zdrowych i lekkich wiosenno-letnich dań. Poniższy przepis to propozycja zdrowego śniadania, które zapewni energię i dobry humor na cały poranek.

coctajl

Zielony koktajl warzywno-owocowy

Koktajle warzywno-owocowe to źródło wielu witamin i składników mineralnych. Są pyszne, a przy tym szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wykorzystajmy zbliżającą się porę letnią i zadbajmy, by w naszym jadłospisie nie zabrakło warzyw i owoców.

przepisy od dietetyka

Tortilla de patatas

Zachęcamy do wypróbowania hiszpańskich spacjałów z przepisów podanych i przygotowanych przez rodowitego Hiszpana z Andaluzji, natomiast jeśli ktoś miałby ochotę skosztować gotowych już dań zapraszamy do restauracji Tapas we Włocławku. Dietetycy z naszej poradni przygotowali w niej propozycje w wersji fit tradycyjnych potraw kuchni hiszpańskiej.

×