Chleb z kaszy gryczanej niepalonej

Chleb z kaszy gryczanej niepalonej

Czy wiecie, że kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki? Jej smak jest dużo mniej intensywny niż kaszy gryczanej palonej. Jesteśmy przekonani, że ten chleb skradnie Wasze serce! Wartość odżywcza w 100 g: Energia 362 kcal Białko 11,5 g Tłuszcze 9 g Węglowodany 64,7 g Składniki: 500 g kaszy...

Czarny ryż z jabłkiem i morwą

Czarny ryż z jabłkiem i morwą

Przygotowałyśmy dla Was kolejną wersję śniadania na ciepło, tym razem jest to połączenie ryżu czarnego, z jabłkiem, cynamonem i morwą białą suszoną. Razem, te niepozorne produkty komponują szybkie, pełnowartościowe i bezglutenowe śniadanie na ciepło, co przede wszystkim jest dla Nas ważne podczas chłodniejszych dni. Morwa biała zawiera substancje obniżające poziom cukru we...

Owocowa kasztanianka z migdałami

Owocowa kasztanianka z migdałami

Kolejną propozycją śniadania na ciepło jest owocowa kasztanianka. Jest to następna odsłona bezglutenowego śniadania, które możemy bardzo szybko i smacznie przyrządzić. Migdały idealnie komponują się w smaku ze świeżym mango, a do tego dodajemy nieznane wszystkim płatki kasztanowe! Kasztany jadalne są bogate w węglowodany złożone, dzięki czemu świetnie nadają się na pierwszy...

Komosa ryżowa z pomarańczą

Komosa ryżowa z pomarańczą

Komosa ryżowa, inaczej ryż peruwiański lub „pseudozboże” 🙂 jest źródłem pełnowartościowego białka, ma łagodny orzechowy posmak, idealnie komponuje się z innymi składnikami zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Jako jedna z nielicznych zawiera w sobie wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które musimy dostarczać sobie z pożywieniem. Jest to kolejna odmiana bezglutenowego...

Tosty bez pieczywa

Tosty bez pieczywa

Zobacz, jak możesz w prosty sposób urozmaicić sobie poranne śniadanie ! 🙂 Wartość odżywcza jednej porcji: Energia: 390 kcal Białko: 30g Tłuszcz: 19g Węglowodany: 30g Składniki na jedną porcję: dwa jajka 50 g tuńczyka łyżeczka oleju kokosowego (5 g) dwie łyżki mąki jaglanej (30 g) rukola, papryka, ogórek kiszony pieprz, sól, oregano,...

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Wartości odżywcze: Energia: 1542 kcal Białko: 42g Tłuszcze : 48,4 g Węglowodany : 260 g Składniki: 3 dojrzałe banany 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki oliwy 1 garść suszonej żurawiny 2 paski gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Jajko roztrzepać, połączyć z rozgniecionymi bananami...

Granola

Granola

Przedstawiam Wam prosty przepis na domową granole- z orzechami i suszonymi owocami. Idealna propozycja na I czy II śniadanie albo na chwilę przyjemności podczas deseru. Można podawać z jogurtem naturalnym, mlekiem lub po prostu jako przekąska między posiłkami. Przepis: 2 szklanki płatków owsianych i orkiszowych 500g 1/2 szklanki mix orzechów-laskowe, nerkowca, włoskie,...

Domowa granola

Domowa granola

Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki orzechów włoskich 100 g suszonych moreli 3 łyżki nasion słonecznika 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Morele i orzechy posiekać na drobne kawałki. Wszystkie składniki oprócz żurawiny wymieszać w misce....

Placki twarogowo – bananowe

Placki twarogowo – bananowe

1 porcja : kcal – 428, białko – 35 g, tłuszcze – 7,1 g, węglowodany – 9,3 g Składniki: 250 g sera twarogowego półtłustego lub chudego 2 dojrzałe banany 4 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Jajka zmiksować z miodem. Banany ugnieść widelcem i...

Pasta jajeczna na kanapki z makrelą i korniszonem

Pasta jajeczna na kanapki z makrelą i korniszonem

Wiele się pisze i mówi o tym jak ważne jest spożywanie ryb, które są bogatym źródłem kwasów omega-3 i witaminy D. Poza dodatkiem do dań obiadowych ryby możemy spożywać również w postaci past na kanapki. Zawartość ryb w sklepowych pastach kanapkowych jest niewystarczająca, aby mogły one stanowić znaczące źródło tego składnika w...

Dżemy owocowe- truskawkowe i malinowe

Dżemy owocowe- truskawkowe i malinowe

Produkty sklepowe- choć wyglądem przypominają te konfitury przygotowywane przez babcie, w rzeczywistości zawierają dużo konserwantów, cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Dlatego warto poświecić chwilę czasu i przygotować własne, domowe przetwory owocowe, dzięki temu macie kontrole nad tym co znajduję się w waszym gotowym produkcie. Erytrytol (inaczej erytrol) to słodzik o zerowym indeksie glikemicznym,...

×