Przygotowanie:
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 100 g suszonych moreli
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Morele i orzechy posiekać na drobne kawałki. Wszystkie składniki oprócz żurawiny wymieszać w misce. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160oC przez 15 minut, przemieszać i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu ostudzić, dodać żurawinę i przełożyć do słoika. Można podawać z jogurtem lub mlekiem i świeżymi owocami.
Agnieszka Pompecka we współpracy ze stażystką Katarzyną Stachowiak
dietetyk