Przygotowanie:
Komosa ryżowa, inaczej ryż peruwiański lub „pseudozboże” 🙂 jest źródłem pełnowartościowego białka, ma łagodny orzechowy posmak, idealnie komponuje się z innymi składnikami zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Jako jedna z nielicznych zawiera w sobie wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które musimy dostarczać sobie z pożywieniem. Jest to kolejna odmiana bezglutenowego śniadania na ciepło, tym razem w wersji na słodko, z pomarańczą.
Wartość odżywcza komosanki:
- Energia 439 kcal
- Białko 11.9 g
- Tłuszcze 10 g
- Węglowodany 80.1 g
Składniki:
- 50 g komosa różowa trójkolorowa
- 100 g mleko ryżowe
- 300 g pomarańcza
- 10 g orzechy włoskie
- 1 ząbek czosnek
- papryka słodka mielona, curry, chili, zioła prowansalskie
Przygotowanie: Komosę przepłukać zimną wodą i gotować na mleku przez 12-15 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień, zamieszać i zostawić pod przykryciem na około 5 minut. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki i ułożyć na komosie. Całość posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!
Anna Hajost
dietetyk
Zuzanna Wieła
dietetyk
Agnieszka Pompecka
dietetyk