Sałatka z grillowanego kurczaka z gruszką i dressingiem malinowym
Kolejna propozycja na pyszny letni obiad w upalny dzień…
Kolejna propozycja na pyszny letni obiad w upalny dzień…
Sezon grillowy wcale nie musi być zamachem na nasze zdrowie i obwód pasa. Wystarczy że zamiast tradycyjnych kiełbas i karkówek na ruszt wrzucimy coś lżejszego…
Szczaw to warzywo, na które sezon jest bardzo krótki. A szkoda, bo te młode liście są cenne w wartości odżywcze: żelazo, kwas foliowy, witaminę A i E
Pyszna i szykowna sałatka na ciepło z dużą porcją żelaza w wątróbce. Polecamy!
Sałatę myć, osuszyć i porwać. Ogórka i rzodkiewkę pokroić w plasterki…
Marchew obrać i pokroić w słupki, brokuła podzielić na drobne różyczki i podgotować warzywa na parze…
Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki lub plasterki. Tuńczyka…
Polecamy pyszną aromatyczną zupę z zielonych warzyw, z ziemniakami i pesto. Świetna na lekką kolację lub lunch…
Sposobów przyrządzania śledzi jest mnóstwo, można je zjadać tradycyjnie, z cebulką, pod pierzynką lub z dodatkiem przypraw urozmaicając połączenia smakowe np. z curry, w pomidorach czy na słodko…
Taki omlet to świetna propozycja zarówno na pożywne śniadanie, ciepły lunch czy kolację gdy ma się ochotę na coś słodkiego, jest bardzo szybki do zrobienia…
Żeby rozgrzać nasz organizm, pobudzić krążenie, wystarczy do dań dodać odrobinę pikanterii w postaci przypraw. Gdy mróz panuje za oknem dodaj więc do swojej herbaty kawałek skórki z pomarańczy, do kawy szczyptę kardamonu, do jogurtu cynamonu…
Bakłażan, zwany również oberżyną lub gruszką miłosną, to coraz bardziej popularne w Polsce warzywo. I bardzo dobrze, bo jest to niskokaloryczne i smaczne warzywo. Bogatego w potas, fosfor, żelazo i wapń oraz witaminy A, C i B bakłażana możemy wykorzystać na wiele sposobów…