Indyk w pesto faszerowany warzywami

Indyk w pesto faszerowany warzywami

Przygotowanie:

Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 167kcal

  • 800 g Mięso z piersi indyka bez skóry
  • 150 g Marchew
  • 150 g Brokuły
  • 50 g Pesto zielone z bazylią
  • Rękaw do pieczenia

Marchew obrać i pokroić w słupki, brokuła podzielić na drobne różyczki i podgotować warzywa na parze. Mięso lekko rozbić i naciąć tak by uformować z niego płat. Wysmarować od wewnątrz połową pesto, ułożyć marchew i brokuły na wierchu i zwinąć mięso w rulon z warzywami w środku. Mięso można spiąć wykałaczkami. Posmarować z zewnątrz resztą pesto, włożyć do rękawa i piec w temp. 180st. około 70 minut. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw żeby mięso się lekko zarumieniło. Mięso można podawać na ciepło lub zimno. Jako dodatek polecamy warzywa gotowane na parze i orzotto lub puree ziemniaczano-selerowe.