Przygotowanie:
Przepis na 4 porcje, 1 porcja 225kcal
- Sałata
- 2 szt. Jaja kurze całe
- 1 puszka Tuńczyk w w sosie własnym
- 1 puszka Fasola cięta, konserwowa bez zalewy
- 1 szt Papryka
- 60 g Oliwki czarne marynowane
- 20 g Kapary marynowane
- 4 łyżki Oliwa z oliwek
- Czosnek, sok z cytryny, szczypiorek
Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki lub plasterki. Tuńczyka i fasolkę odcedzić. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na strzępy. Rozłożyć na sałacie warzywa, tuńczyka i jajko. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Sosem polać sałatkę tuż przed podaniem i posypać posiekanym szczypiorkiem.