Zdrowe tartinki śledziowe

Zdrowe tartinki śledzikowe

Przygotowanie:

Sposobów przyrządzania śledzi jest mnóstwo, można je zjadać tradycyjnie, z cebulką, pod pierzynką lub z dodatkiem przypraw urozmaicając połączenia smakowe np. z curry, w pomidorach czy na słodko z miodem. Uważajmy na gotowe marynaty, które są ciężko strawne, drażnią błonę śluzową i wzmagają wydzielanie soków żołądkowych oraz na sprzedawane na tackach filety w oleju, które zawierają substancje wzmacniające smak oraz konserwanty, które mogą wywoływać uczulenia.

Poniżej zdrowa śledzikowa propozycja na ostatnią noc przed Wielkim postem. Życzymy udanej zabawy.

Tartinki śledziowe, przepis na 14 tartinek, 1 porcja: około 85 kcal

  • 260 g Pumpernikiel
  • 250 g Papryka czerwona
  • 100 g Cebula
  • 160 g Ogórek konserwowy
  • 125 g Śledź matijas
  • 105 g Białka ugotowanych jajek (z 3 jajek)
  • 20 g Musztarda
  • 60 g Przecier pomidorowy
  • Sok z cytryny, pieprz, koperek

Z pumpernikla wykroić kółka. Śledzia pokroić drobno w kosteczkę, dodać sparzoną cebulę, ogórek konserwowy, musztardę, paprykę czerwoną, przecier, pieprz i sok z cytryny do smaku. Masę wyłożyć na chlebki, z góry posypać startym białkiem, udekorować koperkiem.