Przygotowanie:
Sposobów przyrządzania śledzi jest mnóstwo, można je zjadać tradycyjnie, z cebulką, pod pierzynką lub z dodatkiem przypraw urozmaicając połączenia smakowe np. z curry, w pomidorach czy na słodko z miodem. Uważajmy na gotowe marynaty, które są ciężko strawne, drażnią błonę śluzową i wzmagają wydzielanie soków żołądkowych oraz na sprzedawane na tackach filety w oleju, które zawierają substancje wzmacniające smak oraz konserwanty, które mogą wywoływać uczulenia.
Poniżej zdrowa śledzikowa propozycja na ostatnią noc przed Wielkim postem. Życzymy udanej zabawy.
Tartinki śledziowe, przepis na 14 tartinek, 1 porcja: około 85 kcal
- 260 g Pumpernikiel
- 250 g Papryka czerwona
- 100 g Cebula
- 160 g Ogórek konserwowy
- 125 g Śledź matijas
- 105 g Białka ugotowanych jajek (z 3 jajek)
- 20 g Musztarda
- 60 g Przecier pomidorowy
- Sok z cytryny, pieprz, koperek
Z pumpernikla wykroić kółka. Śledzia pokroić drobno w kosteczkę, dodać sparzoną cebulę, ogórek konserwowy, musztardę, paprykę czerwoną, przecier, pieprz i sok z cytryny do smaku. Masę wyłożyć na chlebki, z góry posypać startym białkiem, udekorować koperkiem.