Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa

Przygotowanie:

Szczaw to warzywo, na które sezon jest bardzo krótki. A szkoda, bo te młode liście są cenne w wartości odżywcze: żelazo, kwas foliowy, witaminę A i E. Szczawiu (tak jak i szpinaku i rabarbaru) należy unikać jednak w kamicach, bo bogaty jest w szczawiany, które wiążą wapń o mogą powodować powstawianie kamieni.

Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 285kcal

  • pęczek szczawiu
  • 2 jajka
  • 3 średnie ziemniaki
  • pęczek włoszczyzny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki mleka zagęszczonego light
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • koperek
  • listek laurowy
  • ziele angielskie

Ziemniaki, mały kawałek selera i jedną marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla na oliwę i chwilę przesmażyć. Dodać litr wody, resztę oczyszczonej włoszczyzny, listek laurowy i ziele i gotować około 20minut. W między czasie ugotować na twardo jaja i przygotować szczaw – dokładnie umyć i posiekać. Dodać do zupy, przyprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze około 10minut. Pod koniec dodać do zupy mąkę rozpuszczoną w mleku oraz koperek. Zupę podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.

Jeśli zupa ma być posiłkiem jednodaniowym to spokojnie można zjeść 2 porcje.