Przygotowanie:
Szczaw to warzywo, na które sezon jest bardzo krótki. A szkoda, bo te młode liście są cenne w wartości odżywcze: żelazo, kwas foliowy, witaminę A i E. Szczawiu (tak jak i szpinaku i rabarbaru) należy unikać jednak w kamicach, bo bogaty jest w szczawiany, które wiążą wapń o mogą powodować powstawianie kamieni.
Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 285kcal
- pęczek szczawiu
- 2 jajka
- 3 średnie ziemniaki
- pęczek włoszczyzny
- łyżka oliwy z oliwek
- 4 łyżki mleka zagęszczonego light
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- koperek
- listek laurowy
- ziele angielskie
Ziemniaki, mały kawałek selera i jedną marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla na oliwę i chwilę przesmażyć. Dodać litr wody, resztę oczyszczonej włoszczyzny, listek laurowy i ziele i gotować około 20minut. W między czasie ugotować na twardo jaja i przygotować szczaw – dokładnie umyć i posiekać. Dodać do zupy, przyprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze około 10minut. Pod koniec dodać do zupy mąkę rozpuszczoną w mleku oraz koperek. Zupę podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.
Jeśli zupa ma być posiłkiem jednodaniowym to spokojnie można zjeść 2 porcje.