Przygotowanie:
Polecamy pyszną aromatyczną zupę z zielonych warzyw, z ziemniakami i pesto. Świetna na lekką kolację lub lunch. Jeśli stanowi całość posiłku spokojnie można zjeść 2 talerze.
Przepis na 4 talerze, 1 talerz: 160kcal
- 10 g Oliwa z oliwek ( łyżka)
- 50 g Cebula (1 średnia)
- 250 g Ziemniaki (2 średnie)
- 200 g Brokuły (pół główki)
- 300 g Cukinia (1 średnia)
- 40 g Pesto zielone (2 pełne łyżki)
- 20 g Ser, Parmezan (4 czubate łyżeczki)
- 1,2 l Woda
- Kostka rosołowa
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć w garnku z grubym dnem na złoty kolor (około 8 minut). Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki (przekroić na pół jeśli są duże), dodać do garnka i dobrze wymieszać. Zagotować wodę, rozpuścić w niej kostkę i wlać bulion do garnka, zagotować i gotować ok.5 minut. Po tym czasie dodać pokrojone na różyczki brokuły, a po kolejnych 5 minut dorzucić pokrojone w plasterki cukinie i gotować kolejne 5 minut. Przyprawić zupę solą i pieprzem, dodać pesto i dobrze wymieszać. Podawać z odrobiną startego parmezanu.
Przepis pochodzi z książki „GoodFood 101 Low-fat feasts”