Krem z dyni z pistacjami i mango

Krem z dyni z pistacjami i mango

Wartość odżywcza (1 porcja): 538 kcal 22,2 g białka 81 g węglowodanów 21,3 g tłuszczy Składniki: 300 g Dynia 150 g Mango 50 g Cebula 20 g Pistacje (posiekane) 50 g Cebula 5 g Oliwa z oliwek 80 g Serek twarożkowy chudy, np. Bieluch 200 g Wywar z włoszczyzny 35 g Chleb...

Brownie z buraka

Brownie z buraka

Przepis na 10 porcji Wartość odżywcza (1 porcja): 181 kcal 4,46 g białka 20,33 g węglowodanów 10,15 g tłuszczy Składniki: 450 g Buraki (małej wielkości, ugotowane lub upieczone 4 szt.) 3 szt. Jaja kurze całe 100 g Mąka pszenna pełnoziarnista 10 g Kakao naturalne w proszku 60 g Ksyitol (cukier brzozowy) –...

Piernikowe ciastka z jabłkami

Piernikowe ciastka z jabłkami

Przepis na 16 porcji. Wartość odżywcza (1 porcja): 235 kcal 4,16 g białka 32,68 g węglowodanów 10,89 g tłuszczy Składniki: 500 g Jabłko 450 g Mąka pszenna pełnoziarnista 30 g Kakao naturalne w proszku 50 g Gorzka czekolada min 70 % kakao 180 g Jaja kurze całe (3 szt.) 100 g Miód...

Naleśniki z masłem orzechowym

Naleśniki z masłem orzechowym

Niezwykła śniadaniowa propozycja, czyli naleśniki na słodko! To, że zdrowo się odżywiasz lub chcesz schudnąć nie oznacza rezygnacji z takich przyjemności. Dodatkowo przepis jest naprawdę prosty i szybki – przekonaj się sam. Przepis na dwie porcje (597 kcal) Składniki: Jaja kurze całe (1 szt.) Mąka pełnoziarnista (40 g) Mleko spożywcze 2% tłuszczu...

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Wartości odżywcze: Energia: 1542 kcal Białko: 42g Tłuszcze : 48,4 g Węglowodany : 260 g Składniki: 3 dojrzałe banany 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki oliwy 1 garść suszonej żurawiny 2 paski gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Jajko roztrzepać, połączyć z rozgniecionymi bananami...

Fit szarlotka w pucharku

Fit szarlotka w pucharku

Wartości odżywcze: Energia: 478kcal Białka: 10,6 g Tłuszcze: 7,7 g Węglowodany : 97,5 Składniki (na jedną porcję): 2 średniej wielkości jabłka 5 łyżek płatków owsianych 1 mały jogurt naturalny ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki miodu Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach i podgrzewamy w garnku z miodem i...

Ciasto dyniowo-marchewkowe

Ciasto dyniowo-marchewkowe

Ciasteczka, pancakes, ciasta, zupy, puree … jest mnóstwo możliwości, żeby wykorzystać dynię w kuchni ! Nie dość, że potrawy z nią smakują wymienicie to jeszcze posiada szereg korzystnych właściwości zdrowotnych dla Twojego organizmu. Myślę, że śmiało można zaliczyć ją do grupy superfoods. Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenów, witaminy E i potasu. Spożywając...

Granola

Granola

Przedstawiam Wam prosty przepis na domową granole- z orzechami i suszonymi owocami. Idealna propozycja na I czy II śniadanie albo na chwilę przyjemności podczas deseru. Można podawać z jogurtem naturalnym, mlekiem lub po prostu jako przekąska między posiłkami. Przepis: 2 szklanki płatków owsianych i orkiszowych 500g 1/2 szklanki mix orzechów-laskowe, nerkowca, włoskie,...

Placki twarogowo – bananowe

Placki twarogowo – bananowe

1 porcja : kcal – 428, białko – 35 g, tłuszcze – 7,1 g, węglowodany – 9,3 g Składniki: 250 g sera twarogowego półtłustego lub chudego 2 dojrzałe banany 4 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Jajka zmiksować z miodem. Banany ugnieść widelcem i...

Dżemy owocowe- truskawkowe i malinowe

Dżemy owocowe- truskawkowe i malinowe

Produkty sklepowe- choć wyglądem przypominają te konfitury przygotowywane przez babcie, w rzeczywistości zawierają dużo konserwantów, cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Dlatego warto poświecić chwilę czasu i przygotować własne, domowe przetwory owocowe, dzięki temu macie kontrole nad tym co znajduję się w waszym gotowym produkcie. Erytrytol (inaczej erytrol) to słodzik o zerowym indeksie glikemicznym,...

Brownie w polewie czekoladowej z posypką kokosową

Brownie w polewie czekoladowej z posypką kokosową

Pomysł na coś słodkiego, a dokładnie brownie, które jest przygotowane z buraka, można również wykorzystać cukinie. Jak sami zobaczycie – słodycze mogą być zdrowe 🙂 W jednej porcji ok. 250 kcal. Przepis na 10 porcji. Składniki: ugotowany burak (1 duży lub 3 małe) 100g; syrop klonowy 3 łyżki) 30g; jajka (3 szt.)180g;...

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej

Słodki deser bez cukru np. na podwieczorek. Dla dwóch osób. Składniki: 80g kaszy jaglanej (około 6 łyżek); 1 dojrzały banan; 4 dojrzałe kiwi; ½ łyżeczki miodu; Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować na miękko według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudzoną kaszę zmiksować z bananem, dodać miód i dobrze wymieszać. W osobnym naczyniu zmiksować kiwi....

×