Przygotowanie:
Pomysł na coś słodkiego, a dokładnie brownie, które jest przygotowane z buraka, można również wykorzystać cukinie. Jak sami zobaczycie – słodycze mogą być zdrowe 🙂
W jednej porcji ok. 250 kcal. Przepis na 10 porcji.
Składniki:
- ugotowany burak (1 duży lub 3 małe) 100g;
- syrop klonowy 3 łyżki) 30g;
- jajka (3 szt.)180g;
- migdały (1 szklanka) 110g;
- orzechy włoskie (0,5 szklanki) 40g;
- czekolada gorzka 70% (1 tabliczka) 100g;
- kakao extra ciemne (0,25 szklanki) 30g;
- cynamon (0,5 łyżeczki);
- sól morska (szczypta);
- proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki).
Kokosowa posypka:
- wiórki kokosowe (5 łyżek) 30g;
- sok z buraka (1 łyżka) 15g.
Polewa czekoladowa:
- gorzka czekolada 70% (1 tabliczka) 100g;
- mleko (4 łyżki) 60g;
- olej kokosowy (1 łyżka) 15g.
Sposób przygotowania:
Buraki umyj, obierz i gotuj do miękkości. Zmiksuj je blenderem z dodatkiem jajek, syropu klonowego, cynamonu i szczypty soli (zamiast buraków mogą być np. 2 banany).
Suche składniki: mielone migdały, proszek do pieczenia, orzechy włoskie (pokrojone w drobne cząstki), czekoladę (pokruszoną) i kakao wymieszaj ze sobą. Dodaj do masy buraczanej i całość wymieszaj. Wylej całość do blaszki. Piec 20- 25 min w temp 180 stopni. Ciasto powinno być elastyczne i wilgotne.
Posypka:
Wiórki kokosowe wymieszaj z 2-3 łyżkami soku z buraka, można także same bez niczego, wyłóż je na blaszkę, podpiecz w temp. 180 stopni przez około 5-10 min. Cały czas należy kontrolować, żeby nie przypalić.
Polewa:
Czekoladę roztopić, dodać mleko i olej. Całość powinna być płynną masą. Wylej na upieczone brownie, posyp wiórkami. Można także dodać owoce na wierzch np. maliny, borówki, jagody.
Źródło: Przepis i wykonanie stażystka Sylwia Matuszak.
Robert Lipert
dietetyk