Brownie w polewie czekoladowej z posypką kokosową

Brownie w polewie czekoladowej z posypką kokosową

Przygotowanie:

Pomysł na coś słodkiego, a dokładnie brownie, które jest przygotowane z buraka, można również wykorzystać cukinie. Jak sami zobaczycie – słodycze mogą być zdrowe 🙂



W jednej porcji ok. 250 kcal. Przepis na 10 porcji.



Składniki:

  • ugotowany burak (1 duży lub 3 małe) 100g;
  • syrop klonowy 3 łyżki) 30g;
  • jajka (3 szt.)180g;
  • migdały (1 szklanka) 110g;
  • orzechy włoskie (0,5 szklanki) 40g;
  • czekolada gorzka 70% (1 tabliczka) 100g;
  • kakao extra ciemne (0,25 szklanki) 30g;
  • cynamon (0,5 łyżeczki);
  • sól morska (szczypta);
  • proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki).

Kokosowa posypka:

  • wiórki kokosowe (5 łyżek) 30g;
  • sok z buraka (1 łyżka) 15g.

Polewa czekoladowa:

  • gorzka czekolada 70% (1 tabliczka) 100g;
  • mleko (4 łyżki) 60g;
  • olej kokosowy (1 łyżka) 15g.

Sposób przygotowania:


Buraki umyj, obierz i gotuj do miękkości. Zmiksuj je blenderem z dodatkiem jajek, syropu klonowego, cynamonu i szczypty soli (zamiast buraków mogą być np. 2 banany).



Suche składniki: mielone migdały, proszek do pieczenia, orzechy włoskie (pokrojone w drobne cząstki), czekoladę (pokruszoną) i kakao wymieszaj ze sobą. Dodaj do masy buraczanej i całość wymieszaj. Wylej całość do blaszki. Piec 20- 25 min w temp 180 stopni. Ciasto powinno być elastyczne i wilgotne.



Posypka:


Wiórki kokosowe wymieszaj z 2-3 łyżkami soku z buraka, można także same bez niczego, wyłóż je na blaszkę, podpiecz w temp. 180 stopni przez około 5-10 min. Cały czas należy kontrolować, żeby nie przypalić.



Polewa:
Czekoladę roztopić, dodać mleko i olej. Całość powinna być płynną masą. Wylej na upieczone brownie, posyp wiórkami. Można także dodać owoce na wierzch np. maliny, borówki, jagody.



Źródło: Przepis i wykonanie stażystka Sylwia Matuszak.

Dietetyk_Robert Liepert

Robert Lipert
dietetyk