Krem z dyni z pistacjami i mango

Krem z dyni z pistacjami i mango

Przygotowanie:

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • 538 kcal
  • 22,2 g białka
  • 81 g węglowodanów
  • 21,3 g tłuszczy

Składniki:

  • 300 g Dynia
  • 150 g Mango
  • 50 g Cebula
  • 20 g Pistacje (posiekane)
  • 50 g Cebula
  • 5 g Oliwa z oliwek
  • 80 g Serek twarożkowy chudy, np. Bieluch
  • 200 g Wywar z włoszczyzny
  • 35 g Chleb żytni pełnoziarnisty
  • Gałka muszkatołowa, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, curry, imbir, chili, melisa (do dekoracji)

Sposób przygotowania:Imbir zetrzeć na drobej tarce. Dynię, mango i marchew obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Podsmażyć cebulę, czosnek i imibr na oliwie. Dodać dynię i marchew. Podsmażyć chwilę razem i zalać wywarem. Dodać mango. Dodać przyprawy, gotować około 20 min. Wszystko zmiksować blenderem. Jeżeli powstały krem jest zbyt gęsty to dolać bulionu. Podawać z pistacjami, serkiem i pieczywem.



Zupa z dynii



Dietetyk_Sylwia Wychowałek


Sylwia Wychowałek
dietetyk