Przygotowanie:
Wartość odżywcza (1 porcja):
- 538 kcal
- 22,2 g białka
- 81 g węglowodanów
- 21,3 g tłuszczy
Składniki:
- 300 g Dynia
- 150 g Mango
- 50 g Cebula
- 20 g Pistacje (posiekane)
- 50 g Cebula
- 5 g Oliwa z oliwek
- 80 g Serek twarożkowy chudy, np. Bieluch
- 200 g Wywar z włoszczyzny
- 35 g Chleb żytni pełnoziarnisty
- Gałka muszkatołowa, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, curry, imbir, chili, melisa (do dekoracji)
Sposób przygotowania:Imbir zetrzeć na drobej tarce. Dynię, mango i marchew obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Podsmażyć cebulę, czosnek i imibr na oliwie. Dodać dynię i marchew. Podsmażyć chwilę razem i zalać wywarem. Dodać mango. Dodać przyprawy, gotować około 20 min. Wszystko zmiksować blenderem. Jeżeli powstały krem jest zbyt gęsty to dolać bulionu. Podawać z pistacjami, serkiem i pieczywem.
Sylwia Wychowałek
dietetyk