Przygotowanie:
Wartości odżywcze:
- Energia: 478kcal
- Białka: 10,6 g
- Tłuszcze: 7,7 g
- Węglowodany : 97,5
Składniki (na jedną porcję):
- 2 średniej wielkości jabłka
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 mały jogurt naturalny
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki miodu
Wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach i podgrzewamy w garnku z miodem i cynamonem przez około 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie w pucharkach układamy warstwami naprzemiennie płatki- jabłka – jogurt naturalny. Dwie lub trzy warstwy – zależy od wielkości pucharka. Dobrze jest deser schłodzić lub odstawić na jakiś czas aby płatki nieco zmiękły.
Sylwia Jajuga
dietetyk