Przygotowanie:
Niezwykła śniadaniowa propozycja, czyli naleśniki na słodko! To, że zdrowo się odżywiasz lub chcesz schudnąć nie oznacza rezygnacji z takich przyjemności. Dodatkowo przepis jest naprawdę prosty i szybki – przekonaj się sam.
Przepis na dwie porcje (597 kcal)
Składniki:
- Jaja kurze całe (1 szt.)
- Mąka pełnoziarnista (40 g)
- Mleko spożywcze 2% tłuszczu (100 ml)
- Olej rzepakowy (5 g)
- Masło orzechowe (20 g)
- Banan (100 g)
- Czekolada gorzka (10 g)
Sposób przygotowania:
Jajko, mąkę i mleko dokładnie zmiksować. Patelnię posmarować łyżeczką oleju i smażyć ciasto na małym ogniu z obu stron. Gotowego naleśnika wysmarować masłem orzechowym oraz położyć plasterki banana. Naleśnika można zawinąć lub złożyć, jak na zdjęciu. Czekoladę rozpuścić w rondelku i polać nią danie.
Pamiętaj, by wybierać produkty najlepszej jakości – stawiaj na masło orzechowe 100% (bez zbędnych dodatków). Przy wybieraniu czekolady pamiętaj, aby mała ona minimum 70% miazgi kakaowej, a im więcej tym lepiej 🙂
Zwróć uwagę, że jest to danie dość kaloryczne i zawiera sporo tłuszczu, dlatego patrz na swoje posiłki z perspektywy całego dnia: jeśli jedno danie zawiera ich więcej, ogranicz tłuszcze w innych porach dnia.
Beata Kiernicka
dietetyk