Naleśniki z masłem orzechowym

Naleśniki z masłem orzechowym

Przygotowanie:

Niezwykła śniadaniowa propozycja, czyli naleśniki na słodko! To, że zdrowo się odżywiasz lub chcesz schudnąć nie oznacza rezygnacji z takich przyjemności. Dodatkowo przepis jest naprawdę prosty i szybki – przekonaj się sam.



Przepis na dwie porcje (597 kcal)



Składniki:

  • Jaja kurze całe (1 szt.)
  • Mąka pełnoziarnista (40 g)
  • Mleko spożywcze 2% tłuszczu (100 ml)
  • Olej rzepakowy (5 g)
  • Masło orzechowe (20 g)
  • Banan (100 g)
  • Czekolada gorzka (10 g)

Sposób przygotowania:

Jajko, mąkę i mleko dokładnie zmiksować. Patelnię posmarować łyżeczką oleju i smażyć ciasto na małym ogniu z obu stron. Gotowego naleśnika wysmarować masłem orzechowym oraz położyć plasterki banana. Naleśnika można zawinąć lub złożyć, jak na zdjęciu. Czekoladę rozpuścić w rondelku i polać nią danie.



Pamiętaj, by wybierać produkty najlepszej jakości – stawiaj na masło orzechowe 100% (bez zbędnych dodatków). Przy wybieraniu czekolady pamiętaj, aby mała ona minimum 70% miazgi kakaowej, a im więcej tym lepiej 🙂



Zwróć uwagę, że jest to danie dość kaloryczne i zawiera sporo tłuszczu, dlatego patrz na swoje posiłki z perspektywy całego dnia: jeśli jedno danie zawiera ich więcej, ogranicz tłuszcze w innych porach dnia.



Naleśniki



Dietetyk Beata Kiernicka


Beata Kiernicka
dietetyk