
Przygotowanie:
Przepis na 10 porcji
Wartość odżywcza (1 porcja):
- 181 kcal
- 4,46 g białka
- 20,33 g węglowodanów
- 10,15 g tłuszczy
Składniki:
- 450 g Buraki (małej wielkości, ugotowane lub upieczone 4 szt.)
- 3 szt. Jaja kurze całe
- 100 g Mąka pszenna pełnoziarnista
- 10 g Kakao naturalne w proszku
- 60 g Ksyitol (cukier brzozowy) – można pominąć lub zmniejszyć ilość
- 60 g Olej kokosowy
- 30 g Rodzynki
- 50 g Gorzka czekolada min. 70% kakao – można pominąć
- Cynamon, sól, proszek do pieczenia lub soda (ok. 1/2 łyżeczki)
Sposób przygotowania: Buraki, jajka, kakao, ksylitol, olej, cynamon i sól zmiksować blenderem na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem, rodzynkami i drobno posiekaną czekoladą. Dodać do masy buraczkowej. Przelać do foremki (ok. 20 cm średnica) i piec w 180 stopniach ok. 30 minut.
Sylwia Wychowałek
dietetyk