Piernikowe ciastka z jabłkami

Piernikowe ciastka z jabłkami

Przygotowanie:

Przepis na 16 porcji.



Wartość odżywcza (1 porcja):

  • 235 kcal
  • 4,16 g białka
  • 32,68 g węglowodanów
  • 10,89 g tłuszczy

Składniki:

  • 500 g Jabłko
  • 450 g Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 30 g Kakao naturalne w proszku
  • 50 g Gorzka czekolada min 70 % kakao
  • 180 g Jaja kurze całe (3 szt.)
  • 100 g Miód pszczeli – lub mniej
  • 120 g Oliwa z oliwek
  • Cynamon (2 łyżeczki), soda oczyszczona (1,5 łyżeczki), przyprawa piernikowa (1 opakowanie)

Sposób przygotowania:Przygotować foremki np. do tartaletek. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, przyprawą, sodą i drobno siekaną czekoladą. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka miksować aż staną się puszyste, dodać miód i oliwę. Wymieszać. Masę z żółtkami dodać do miski z mąką i wymieszać. Następnie dodać delikatnie białka i jabłka. Masę wlać do małych foremek i piec ok. 30 minut. Masę można także wlać do keksówki i upiec w formie ciasta. W danym przypadku piec ok. 60 minut.

Piernikowe ciastka



Dietetyk_Sylwia Wychowałek


Sylwia Wychowałek
dietetyk