Przygotowanie:
Przepis na 16 porcji.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- 235 kcal
- 4,16 g białka
- 32,68 g węglowodanów
- 10,89 g tłuszczy
Składniki:
- 500 g Jabłko
- 450 g Mąka pszenna pełnoziarnista
- 30 g Kakao naturalne w proszku
- 50 g Gorzka czekolada min 70 % kakao
- 180 g Jaja kurze całe (3 szt.)
- 100 g Miód pszczeli – lub mniej
- 120 g Oliwa z oliwek
- Cynamon (2 łyżeczki), soda oczyszczona (1,5 łyżeczki), przyprawa piernikowa (1 opakowanie)
Sposób przygotowania:Przygotować foremki np. do tartaletek. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, przyprawą, sodą i drobno siekaną czekoladą. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka miksować aż staną się puszyste, dodać miód i oliwę. Wymieszać. Masę z żółtkami dodać do miski z mąką i wymieszać. Następnie dodać delikatnie białka i jabłka. Masę wlać do małych foremek i piec ok. 30 minut. Masę można także wlać do keksówki i upiec w formie ciasta. W danym przypadku piec ok. 60 minut.
Sylwia Wychowałek
dietetyk