Sezon na grilla nie musi być wrogiem Twojego odchudzania

W okresie wakacyjnym trzymanie zdrowej diety bywa wyzwaniem, kiedy z każdej strony kuszą wakacje all inclusive lub grill ze znajomymi. Łatwo nabawić się przekonania, że nie ma sensu dbać o swoje odżywianie w trakcie lata, a dodatkowe kilogramy po wakacyjnych weekendach są nieuniknione. Nic bardziej mylnego. Wprowadź kilka prostych zmian a sezon grillowy nie będzie już taki straszny.

 

Co wrzucić na grilla?

 

Kiełbasa to nie grillowy must have! Spróbuj grillowanego chudego mięsa, takiego jak kurczak czy indyk, na przykład w formie smacznych szaszłyków nadzianych warzywami. Sprawdź naszą propozycję na kurczaka z grilla na sposób hinduski. Szaszłyki serwuj wraz z  sałatką grecką – pamiętaj, że to świetny  dodatek nawet do grillowanej kiełbasy

Posiłki podczas grillowej uczty komponuj tak jak te w domu – kieruj się zasadami zdrowego odżywiania. Na Twoim talerzu oprócz boczku i musztardy powinny znaleźć się warzywa oraz źródło węglowodanów. Świetnie sprawdzi się pełnoziarniste pieczywo lub pieczone ziemniaki. Jakie warzywa dodać ? Tu nie ma żadnych ograniczeń! Wybierz te, które lubisz i dodaj je w jak największej ilości.

Podczas grilla nie może zabraknąć sosu, który podkręca smak dania. Odpowiedni wybór sosu pomoże ci zaoszczędzić kalorie i ograniczyć spożycie tłuszczów. Sięgaj po majonezy typu light, keczup z dużą zawartością pomidorów i małą ilością cukru. Jeżeli masz czas i ochotę to własnoręcznie przyrządzaj sosy, używaj do tego oliwy lub jogurtu zamiast śmietany, dodaj też czosnek i zioła. 

W ramach deseru postaw na świeże owoce, których mnóstwo  jest w sezonie letnim. Dobrze sprawdza się soczysty arbuz, ananas, borówki, czereśnie.

Warzywa i owoce oraz węglowodany pełnoziarniste dostarczą Ci błonnika, dzięki któremu na dłużej poczujesz sytość i unikniesz podjadania, które jest przyczyną nadwyżki kalorycznej a w efekcie dodatkowych kilogramów. Wybór produktów z mniejszą zawartością tłuszczów  zapobiega niestrawności po jedzeniu i daje uczucie lekkości jak po zdrowym obiedzie.

 

Nie zapomnij o płynach

 

Impreza z grillem to nie tylko jedzenie, ale  też to, co pijemy. Stawiaj głównie na wodę, zwłaszcza podczas upałów. Możesz pokusić się o zrobienie lemoniady z użyciem małej ilości cukru czy ksylitolu lub bezkalorycznych substancji słodzących (np. erytrytolu czy stewii). Raczej sięgaj po piwo bezalkoholowe niż klasyczne- dobra zabawa nie musi wiązać się z procentami, a piwo „zero” jest tak samo pyszne i orzeźwiające, przy tym mniej kaloryczne i bogate w elektrolity. 

 

Ruch twoim sprzymierzeńcem 

 

Pamiętaj, że to Ty decydujesz o tym, czy spędzisz cały czas na krześle, czy zadbasz o trochę ruchu. Skorzystaj z dobrej pogody i zabierz znajomych na spacer, pograj w badmintona lub piłkę. Przyspieszysz dzięki temu perystaltykę jelit i unikniesz uczucia ciężkości po grillowej uczcie. Nie traktuj dnia z zaplanowanym grillem jako okazji do ,,cheat day’’. Jedz zdrowe i pełnowartościowe posiłki i poruszaj się w ciągu dnia. Możesz na przykład na zakupy iść pieszo albo dojechać na spotkanie rowerem, żeby zwiększyć swoją spontaniczną aktywność.

 

Podsumowanie

 

Sezon grillowy nie musi być wrogiem Twojej diety i zdrowia. Dzięki kilku prostym zmianom możesz cieszyć się grillowanymi przysmakami, jednocześnie dbając o swoje zdrowie i sylwetkę. Pamiętaj o wyborze zdrowych składników, nawadnianiu organizmu i aktywności fizycznej. Dzięki tym wskazówkom grillowanie stanie się przyjemnością, która nie zaszkodzi Twojemu odchudzaniu.

 

Artykuł opracowany wraz z praktykantką gabinetu, Panią Magdą.