fbpx

Kategoria: Nasze artykuły

Zdrowe nie znaczy nudne!

Często można spotkać się z twierdzeniem, że osoba będąca na diecie odchudzającej ma wiele ograniczeń, jadłospis jest nudny, a porcje są małe. Są to jedne z największych mitów w temacie odchudzania. Te określenia obrazują jak NIE powinna wyglądać prawidłowa dieta redukcyjna. Czy w trakcie odchudzania można jeść smacznie? Oczywiście. Wielu osobom nasuwają...

Koktajle mają moc!

Koktajl to doskonałe rozwiązanie na uzupełnienie organizmu w witaminy i minerały. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu, więc w prosty sposób możesz skomponować własną bombę witaminową. Zielone Jakie koktajle robisz najczęściej… owocowe? I świetnie. Pamiętaj jednak, że warto dodawać do nich zielonolistne warzywa. Zawierają cenne składniki odżywcze, takie jak chlorofil, czy kwas...

Cukier- czas na zmiany!

„Cukier krzepi”- nic bardziej mylnego! Niestety pomimo negatywnych skutków ubocznych, wciąż spożywany jest w nadmiarze. Cukrzyca, otyłość, miażdżyca to tylko kilka konsekwencji, które niesie ze sobą ta biała substancja. Na szczęście na rynku występuje coraz więcej wartościowych zamienników cukru, które mogą zagościć w Twojej diecie. Jeśli podczas robienia zakupów poświęcisz choć chwilę...

Stres. Mam na niego sposób!

Stres to wzmożone napięcie nerwowe będące reakcją na działanie negatywnych bodźców fizycznych lub psychicznych. W naszym codziennym życiu wykonujemy tak wiele czynności ważnych i niezbędnych, Odczuwamy obciążenie dużą ilością spraw na które nie mamy wpływu. Staramy się być jak najlepszym partnerem, pracownikiem, rodzicem, przyjacielem. Wszystko to powoduje powstawanie ogromnego napięcia. Szybka reakcja....

Glutaminian sodu – fakty i mity

Glutaminian sodu (E 621) jest dodatkiem do żywności powszechnie stosowanym w wielu produktach. Wzmacnia smak potraw i nadaje im wyjątkowy smak. Badania dotyczące substancji trwają nadal, a uzyskane dane dotyczące bezpieczeństwa stosowania podlegają dyskusji. Czy wpływa on niekorzystnie na zdrowie ? Czy należy go unikać? Glutaminian sodu możesz znaleźć w różnych produktach...

Dieta o niskim IG – wpływ na zdrowie

Indeks glikemiczny (IG) jest pojęciem kojarzonym przede wszystkim z cukrzycą. Dla większości osób cierpiących na tę chorobę stanowi główne kryterium wyboru produktów. Jednak czy tylko diabetycy powinni zwracać uwagę na wartość IG? Indeks glikemiczny odnosi się do produktów zawierających węglowodany i jest metodą klasyfikacji tych produktów w zależności od tempa zwiększania poposiłkowego...

Nietolerancja laktozy – nie taki diabeł straszny jak go malują!

„Czy każda dorosła osoba cierpi na nietolerancję laktozy i powinna unikać nabiału?” To jedno z częstych pytań, które słyszy dietetyk w swoim gabinecie. Czym jest nietolerancja laktozy? Nietolerancja laktozy (inaczej zwana nietolerancją cukru mlecznego lub pseudoalergią) jest nie przyswajaniem tego składnika wynikającym z niedostatecznej ilości enzymu laktaza. Ludzie posiadający nietolerancję laktozy cierpią...

10 skutecznych sposobów na świąteczne przejedzenie

Czy można świętować i cieszyć się przepysznymi potrawami świątecznymi nie przysparzając sobie dodatkowych kilogramów? Ależ tak! Podpowiem Ci jak to zrobić. 1. Zaplanuj wielkanocne menu. W dobrze przemyślanym jadłospisie mogą znaleźć się wszystkie tradycyjne wielkanocne potrawy. Musisz jednak zdawać sobie sprawę, że niektóre z nich są dużo bardziej kaloryczne niż inne. Oto...

Nadwrażliwości pokarmowe – jak się je bada?

Wiele mówi się obecnie na temat różnego rodzaju nadwrażliwości pokarmowych. Często słyszy się, że ktoś ma zdiagnozowaną alergię lub nietolerancję na dany produkt spożywczy. W poprzednim artykule znajdziesz dokładny i aktualny podział nadwrażliwości pokarmowych i dowiesz się czym się one różnią. Teraz czas poruszyć temat diagnostyki – jak bada się poszczególne nadwrażliwości...

10 zastosowań cytryny-sprawdź czy znasz wszystkie!

Wszechobecna w kuchni, wykorzystywana zarówno do przyrządzania potraw mięsnych, jak i deserów. Jagoda o wyrazistym, kwaśnym smaku. Przeczytajcie do jakich zadań specjalnych możecie używać jej właściwości na co dzień. 1. Pomaga w walce z przeziębieniem – dzięki zawartości sporej dawki witaminy C (50mg w 100g owocu), cytryna wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Jesienią...

Najnowsza Piramida Żywienia

Czy Wszyscy już wiedzą, jak wygląda nowa Piramida Żywienia? Instytut Żywności i Żywienia na początku 2016 roku zaktualizował poprzednią wersję Piramidy dokonując kilku zmian. Pod koniec 2016 roku poprawił również piramidę dla dzieci i młodzieży. Dlaczego warto znać Piramidę żywienia? Piramida jest graficznym skrótem tego, jak powinno wyglądać nasze codzienne żywienie. Znajdziemy...

×