Kategoria: Nasze artykuły

Cukier- czas na zmiany!

„Cukier krzepi”- nic bardziej mylnego! Niestety pomimo negatywnych skutków ubocznych, wciąż spożywany jest w nadmiarze. Cukrzyca, otyłość, miażdżyca to tylko kilka konsekwencji, które niesie ze sobą ta biała substancja. Na szczęście na rynku występuje coraz więcej wartościowych zamienników cukru, które mogą zagościć w Twojej diecie. Jeśli podczas robienia zakupów poświęcisz choć chwilę...

zdrowe odżywianie

Stres. Mam na niego sposób!

Stres to wzmożone napięcie nerwowe będące reakcją na działanie negatywnych bodźców fizycznych lub psychicznych. W naszym codziennym życiu wykonujemy tak wiele czynności ważnych i niezbędnych, Odczuwamy obciążenie dużą ilością spraw na które nie mamy wpływu. Staramy się być jak najlepszym partnerem, pracownikiem, rodzicem, przyjacielem. Wszystko to powoduje powstawanie ogromnego napięcia. Szybka reakcja....

Glutaminian sodu – fakty i mity

Glutaminian sodu (E 621) jest dodatkiem do żywności powszechnie stosowanym w wielu produktach. Wzmacnia smak potraw i nadaje im wyjątkowy smak. Badania dotyczące substancji trwają nadal, a uzyskane dane dotyczące bezpieczeństwa stosowania podlegają dyskusji. Czy wpływa on niekorzystnie na zdrowie ? Czy należy go unikać? Glutaminian sodu możesz znaleźć w różnych produktach...

Dieta o niskim IG – wpływ na zdrowie

Indeks glikemiczny (IG) jest pojęciem kojarzonym przede wszystkim z cukrzycą. Dla większości osób cierpiących na tę chorobę stanowi główne kryterium wyboru produktów. Jednak czy tylko diabetycy powinni zwracać uwagę na wartość IG? Indeks glikemiczny odnosi się do produktów zawierających węglowodany i jest metodą klasyfikacji tych produktów w zależności od tempa zwiększania poposiłkowego...

Nietolerancja laktozy – nie taki diabeł straszny jak go malują!

“Czy każda dorosła osoba cierpi na nietolerancję laktozy i powinna unikać nabiału?” To jedno z częstych pytań, które słyszy dietetyk w swoim gabinecie. Czym jest nietolerancja laktozy? Nietolerancja laktozy (inaczej zwana nietolerancją cukru mlecznego lub pseudoalergią) jest nie przyswajaniem tego składnika wynikającym z niedostatecznej ilości enzymu laktaza. Ludzie posiadający nietolerancję laktozy cierpią...

10 skutecznych sposobów na świąteczne przejedzenie

Czy można świętować i cieszyć się przepysznymi potrawami świątecznymi nie przysparzając sobie dodatkowych kilogramów? Ależ tak! Podpowiem Ci jak to zrobić. 1. Zaplanuj wielkanocne menu. W dobrze przemyślanym jadłospisie mogą znaleźć się wszystkie tradycyjne wielkanocne potrawy. Musisz jednak zdawać sobie sprawę, że niektóre z nich są dużo bardziej kaloryczne niż inne. Oto...

Nadwrażliwości pokarmowe – jak się je bada?

Wiele mówi się obecnie na temat różnego rodzaju nadwrażliwości pokarmowych. Często słyszy się, że ktoś ma zdiagnozowaną alergię lub nietolerancję na dany produkt spożywczy. W poprzednim artykule znajdziesz dokładny i aktualny podział nadwrażliwości pokarmowych i dowiesz się czym się one różnią. Teraz czas poruszyć temat diagnostyki – jak bada się poszczególne nadwrażliwości...

10 zastosowań cytryny-sprawdź czy znasz wszystkie!

Wszechobecna w kuchni, wykorzystywana zarówno do przyrządzania potraw mięsnych, jak i deserów. Jagoda o wyrazistym, kwaśnym smaku. Przeczytajcie do jakich zadań specjalnych możecie używać jej właściwości na co dzień. 1. Pomaga w walce z przeziębieniem – dzięki zawartości sporej dawki witaminy C (50mg w 100g owocu), cytryna wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Jesienią...

Najnowsza Piramida Żywienia

Czy Wszyscy już wiedzą, jak wygląda nowa Piramida Żywienia? Instytut Żywności i Żywienia na początku 2016 roku zaktualizował poprzednią wersję Piramidy dokonując kilku zmian. Pod koniec 2016 roku poprawił również piramidę dla dzieci i młodzieży. Dlaczego warto znać Piramidę żywienia? Piramida jest graficznym skrótem tego, jak powinno wyglądać nasze codzienne żywienie. Znajdziemy...

Thermomix – innowacyjna pomoc w kuchni

Robot kuchenny łączący funkcje 12 różnych urządzeń to dla każdej Pani domu obietnica nie tylko prostszego i szybszego, ale także zdrowszego przygotowywania posiłków dla całej rodziny. Thermomix wykorzystuje technologie umożliwiające wykonanie za nas wielu kuchennych prac. Dodając ogromną ilość przepisów dedykowanych temu urządzeniu, otrzymujemy zachętę do bardziej różnorodnego i zdrowszego gotowania, które...

Baby-Led Weaning – wywiad z Marią autorką bloga Zdrowie Od Kuchni

Według zaleceń WHO niemowlęta do 6 m-ca życia powinny być karmione wyłącznie mlekiem matki. Po upływie tego czasu należy już stopniowo wprowadzać do diety maluszków nowe pokarmy, co często stanowi główny temat zadawanych przez młode mamy pytań. Zainteresowani metodą wprowadzania do diety dziecka pokarmów stałych, jaką jest Baby-Led Weaning, postanowiliśmy zadać kilka...

×