Przez żołądek do serca? Prawda stara jak świat! Od zarania dziejów jedzenie wykorzystywane było do zdobycia serca ukochanej osoby. Pierwsze wzmianki o roślinach, które miały wzbudzać pożądanie pochodzą już z czasów cywilizacji babilońskiej i egipskiej. Najstarsza mikstura o działaniu afrodyzjakalnym pochodzi z 1700 roku p.n.e i składała się z „1 części liści szydlicy, 1 części kolczastej akacji, 1 części miodu”.
Afrodyzjaki – prawda, czy mit?
Afrodyzjaki są to substancje chemiczne, którym przypisuje się wpływ na zwiększenie popędu płciowego. Generalnie działają one dwojako – bezpośrednio poprzez wpływ na wydzielanie różnych substancji, np. serotoniny, dopaminy, choliny, a także pośrednio pobudzając nasze zmysły, np. poprzez smak, kształt, zapach. A jakie afrodyzjaki możesz znaleźć w swojej kuchni?
-
- Owoce morza – są przede wszystkim źródłem cynku i selenu. Cynk jest odpowiedzialny za prawidłowy poziom testosteronu i poprawę jakości nasienia. Zarówno u kobiet i mężczyzn wpływa na zwiększenie popędu seksualnego. Z kolei selen usprawnia funkcjonowanie męskich gruczołów płciowych. Spośród owoców morza to małże i ostrygi poprzez swój smak i zapach najbardziej oddziałują na męskie narządy zmysłów.
- Czekolada – już starożytni Aztecy uważali, że ziarno kakaowca pobudza seksualnie mężczyzn. Czekolada zawiera tryptofan, który jest potrzebny do produkcji serotoniny mającej wpływ na zdolność odczuwania szczęścia, relaksu, bezpieczeństwa, zaufania, a także uczucia ekstazy. Ponadto czekolada zawiera w swym składzie fenyloetyloalaninę, która jest odpowiedzialna za wzmaganie uczucie kuszenia, oszołomienia i przyjemności. Innymi składnikami, o których warto wspomnieć, są teobromina i kofeina, które w połączeniu z czekoladą są odpowiedzialne za charakterystyczne wrażenie lekkiego oszołomienia. W efekcie poziom podwyższonych neuroprzekaźników wzmacnia oddziaływanie czekolady na nasze zmysły, takie jak zapach oraz wyczuwanie konsystencji. Nic więc dziwnego, że czekolada jest produktem, po który sięga się z tak ogromną przyjemnością. Z pewnością nie może jej zabraknąć w menu zakochanych.
- Banany – również zawierają duże ilości tryptofanu. Są one także bogate w samą serotoninę, jednakże nie w postaci, w której może ona przeniknąć do krwi, a następnie do mózgu. Banan jest również bogaty w potas, który reguluje ciśnienie krwi, a tym samym pomaga w utrzymaniu erekcji.
- Aromatyczne warzywa – warto zwrócić szczególną uwagę na seler, pietruszkę, por, szparagi, brokuły, bakłażan, marchew. Produkty te ze względu na pobudzenie naszych zmysłów, a także dzięki dużej zawartości witamin działają stymulująco na płodność kobiety oraz wspomagają aktywność seksualną mężczyzn. Marchew, głównie ze względu na swój kształt, została uznana za afrodyzjak już przez starożytnych Greków. Produkt ten jest również znakomitym źródłem witaminy C oraz beta karotenu, które odpowiadają za prawidłową syntezę hormonów płciowych. Seler i pietruszka zawierają w swym składzie apiol, czyli olejek eteryczny, który działa drażniąco i pobudzająco na narządy płciowe.
- Przyprawy i zioła – mają działanie rozgrzewające, przyspieszające krążenie, a także stymulujące i wzmagające erekcję. Ponadto znajdują się w nich substancje o działaniu drażniącym i wpływającym na lekkie przekrwienie narządów miednicy mniejszej, w tym narządów płciowych. Takie działanie wykazują szczególnie kardamon, kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, gorczyca czy jałowiec. Efekt erotyzujący wykazuje także żeń-szeń. Działa on na zasadzie pobudzenia ośrodków przywspółczulnych układu nerwowego w rdzeniu przedłużonym, co skutkuje wzrostem podniecenia seksualnego oraz zwiększoną podatnością na bodźce erotyczne. Taki sam efekt wywołuje winorośl, czyli roślina wykorzystywana do produkcji wina. A co z lubczykiem, który od wieków otoczony jest legendą? Jego świeży aromat działa główne na pobudzenie naszych zmysłów. Doskonale sprawdzi się połączenie lubczyku z owocami morza – ich charakterystyczny zapach zostanie zneutralizowany!
- Produkty o barwie czerwonej – truskawki, granat, pomidor, jabłka, czerwone mięso, papryka – ze względu na swój kolor są dla Twojego mózgu bodźcem erotycznym.
Afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn
Najlepszym pomysłem na rozbudzenie pożądania wśród pań są aromaty korzenne – zwłaszcza goździki, anyżek i kardamon. Możesz zastosować je do herbat, grzanego wina. Świetnie sprawdzą się również szparagi, głównie ze względu na charakterystyczny falliczny kształt. Jeśli chodzi o panów warto skupić się na tych produktach, które wpływają na wytwarzanie tlenku azotu w organizmie. Substancja ta reguluje ciśnienie krwi, a także jest odpowiedzialna za przekazywanie bodźców nerwowych z mózgu do mięśni gładkich prącia – odgrywa więc ogromną rolę w erekcji. Najlepszym źródłem tlenku azotu jest arginina, cynk, a także resveratrol. Arginina oprócz wspomnianej wcześniej roli ma również swój udział w produkcji płynu nasiennego. Aminokwas ten zwiększa również żywotność plemników. Znakomitym źródłem argininy są pestki dyni, orzechy arachidowe, soczewica, soja czy sezam, zaś resveratrol w największych ilościach znajduje się w winogronach i w czerwonym winie.
Idealne menu na romantyczną kolację we dwoje
Kolacja przede wszystkim nie powinna obfitować w dania ciężkostrawne, tłuste, wywołujące wzdęcia i dyskomfort trawienny. Porcje posiłku nie powinny również doprowadzać do przejedzenia – zależy Ci przecież, by czuć się lekko. Dobrym pomysłem będzie lekka przystawka, np w postaci zupy, danie główne, który otworzy Twoje kubki smakowe na nowe doznania, a także pobudzający zmysły deser. Oto kilka propozycji!
Wszystkie dania składają się z porcji dla 2 osób.
Zestaw 1
I danie – Zupa krem z bakłażana (1 porcja 150 kcal)
Składniki:
- 300 g Bakłażan
- 200 g Ziemniaki
- 70 g Cebula
- 5 g Czosnek
- 12 g Masło 82%
- szczypta Sól, pieprz czarny
- 750 ml woda
- Do podania: 2 łyżki uprażonych pestek dyni, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki drobno posiekanego kopru lub natki pietruszki
Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i smażyć cały czas mieszając aż zacznie się szklić; dodać czosnek i cukinię – często mieszając smażyć na dużym ogniu około 3-4 minuty. Do garnka wlać wodę, a następnie doprowadzić ją do wrzenia. Dodać ziemniaki. Na koniec doprawić solą i pieprzem i zmiksować na gładki krem. Zupę przelać do miseczek, nałożyć po łyżce śmietany oraz posypać pestkami i koprem/natką pietruszki.
Kaloryczność dla jednej osoby – 150 kcal.
II danie – Makaron z krewetkami (1 porcja 495 kcal)
Składniki:
- 10-12 sztuk Krewetki
- 150 g Makaron spaghetti
- 10 g Czosnek
- ½ pęczka Natka pietruszki
- ¼ szklanki Białe Wino
- 20 g Olej Rzepakowy
- 25 g Masło
- 200 g Pomidorki koktajlowe
- Oregano, zioła prowansalskie
Przygotowanie: Mrożone krewetki rozmrozić (np. w zimnej wodzie), następnie obrać z pancerzy pozostawiając ogonki. Oczyścić je nacinając pośrodku wypukły grzbiet krewetki i sprawdzić czy nie trzeba usunąć jelita (ciemna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia). Oczyszczone krewetki umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach. Zagotować wodę na makaron, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente, odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu. Na patelni podgrzać olej, włożyć pokrojony na plasterki czosnek i lekko go zrumienić, dodać masło i krewetki, posolić, zwiększyć ogień i smażyć przez około 15 sekund z każdej strony. Wlać wino, a po chwili dodać natkę pietruszki i pokrojone pomidorki koktajlowe. Co chwilę mieszając smażyć na większym ogniu przez około minutę, aż pomidorki zmiękną. Włożyć ugotowany makaron wraz z odłożoną wodą i na większym ogniu zagotować, można 2-3 razy potrząsnąć patelnią tak aby delikatnie podrzucić makaron do góry i trochę go napowietrzyć. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
Deser – Pudding z chia z bananem i truskawkami (1 porcja 157 kcal)
Składniki:
- 40 g Nasiona chia (łyżeczka)
- 250 ml Mleko 2%
- 20g Miód (łyżeczka)
- 5 g Cukier puder
- 2 sztuki Banan
- 12 sztuk Truskawka (świeże lub mrożone)
Przygotowanie: Nasiona wsypać do miski, zalać mlekiem, dodać miód i energicznie mieszać po czym odstawić – czynność powtarzać co 15 minut, aż z nasion zrobi się gęsty pudding (zajmuje to około 30-40 minut). 9 truskawek zmiksować z cukrem pudrem. 3 truskawki pokroić wzdłuż na cienkie paski a następnie ułożyć je sztorcem w salaterkach. Do środka nałożyć łyżką pudding z nasion, a na wierzch mus z truskawek i kawałki banana. Przed podaniem chłodzić minimum 15 minut.
Zestaw 2
I danie – Zupa selerowa z kolendrą ( 1 porcja 250 kcal)
Składniki:
- 200 g Marchew
- 100 g Pietruszka
- 100 g Ziemniaki
- 200 g Seler naciowy
- 50 g Korzeń selera
- 50 g Śmietana 18%
- 10 g Masło 82%
- 100 g Mięso z ud kurczaka bez skóry
- Liście kolendry
- Sól, pieprz, chilli do smaku
Przygotowanie: Na mięsie przygotować wywar, dodać pokrojoną marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka. Na koniec wrzucić kawałki selera naciowego i całość gotować. Gdy warzywa zmiękną i lekko wystygną całość zmiksować, dodać śmietanę i listki kolendry. Podawać z pieczywem.
II danie – Sałatka z pstrągiem i pestkami dyni(1 porcja 385 kcal)
Składniki:
- 120 g Pstrąg świeży
- 200 g Sałata lodowa
- 40 g Rukola
- 230 g Papryka czerwona
- 10 g Oliwa z oliwek
- 50 g Pestki dyni
Przygotowanie: Pstrąga przyprawić i gotować na parze. Przygotować sałatkę z sałaty, rucoli, czerwonej papryki z dodatkiem oliwy z oliwek. Wszystko połączyć i posypać pestkami dyni – najlepiej prażonymi na beztłuszczowej patelni.
Deser – Banany w czekoladzie (1 porcja 550 kcal)
Składniki:
- 200 g Banan
- 100 g Czekolada gorzka w kostkach
- 70 g Śmietana 18%
- 20 g Masło 82%
- 100 g Bułka tarta
- 1 sztuka Jajo kurze
- Kilka ziarenek granatu
Przygotowanie: Czekoladę ze śmietaną rozpuścić w garnku na parze; banana pokroić w plastry, obtoczyć je w jajku i bułce, a następnie smażyć na patelni z rozgrzanym masłem do zarumienienia. Następnie wyłożyć banany na talerz i oblać ciepłą, rozpuszczoną czekoladą. Udekorować ziarenkami granatu.
Zestaw 3
I danie – Krem z czerwonej soczewicy (1 porcja 376 kcal)
Składniki:
- 150 g Czerwona soczewica
- 50 g Czerwona cebula
- 5 g Czosnek (ząbek)
- 100 g Czerwona papryka
- ½ puszki Pomidory bez skórki
- 100 g Marchew
- 2 cm Korzeń imbiru
- 3 sztuki Skrzydełka kurczaka
- 750 ml Woda
- 10 g Olej rzepakowy
- Przyprawy – curry, chilli, papryka słodka, sól
Wskazówka: Soczewicę należy namoczyć przed przygotowaniem najlepiej przez całą noc.
Przygotowanie: Ze skrzydełek przygotować wywar mięsny – zalać je 750 ml wody z dodatkiem soli. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Marchewkę, paprykę oraz imbir pokroić, a następnie dodać do cebuli i czosnku; całość smażyć około 20 minut. Namoczoną soczewicę wrzucić do warzyw, a następnie zalać wywarem mięsnymi dodać pomidory z puszki. Gotować do momentu zmięknięcia soczewicy i marchewki. Potrawę doprawić curry, chilli i papryką słodką, a następnie zmiksować na gładki krem.
II danie – Kasza jaglana z lubczykiem (1 porcja 418 kcal)
Składniki:
- 250 g Suszone grzyby
- 250 g Świeże pieczarki
- 70 g Czerwona cebula
- 100 g Kasza jaglana (przed ugotowaniem)
- 10 g Olej rzepakowy
- pęk lubczyku, ser mozzarella
Przygotowanie: Przed przygotowywaniem dania suszone grzyby należy zalać gorącą wodą i moczyć przez kilka godzin. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki i cebulę obrać i posiekać, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć do momentu zredukowania się wody. Następnie dodać pokrojone grzyby suszone i jeszcze chwilę smażyć. Do naczynia żaroodpornego wsypać kaszę jaglaną, listki lubczyku, smażone grzyby. Całość posypać startym serem i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Deser – Pieczone jabłka (1 porcja 140 kcal)
Składniki:
- 5-6 sztuk Jabłko
- 30 g Żurawina mrożona
- 10 g Miód pszczeli
- Cynamon (szczypta)
Przygotowanie: Jabłka przeciąć na pół, wydrylować i ułożyć na papierze do pieczenia. Następnie oprószyć cynamonem i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z musem z żurawiny.
Zestaw 4
Przystawka – Rozgrzewający koktajl(1 porcja 110 kcal)
Składniki:
- 2 sztuki Jabłko
- 100 g Ugotowany burak
- 1 sztuka Sałata rzymska
- 50 ml Sok z cytryny
- Starty korzeń imbiru (wielkości kciuka)
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować.
II danie – Duszony indyk z cukinią i batatami (1 porcja 410 kcal)
Składniki:
- 115 g Bataty
- 5 g Czosnek
- 200 g Pierś z indyka
- 240 g Cukinia
- Lubczyk, tymianek, zioła prowansalskie
Przygotowanie: Bataty doprawić ziołami prowansalskimi, dodać przeciśnięty czosnek i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20 min. Indyka doprawić tymiankiem, lubczykiem, solą, pieprzem i dusić na oleju rzepakowym. Po 20 minutach dodać cukinię. Dusić przez 5 min.
Deser – Serniki z kaszy jaglanej z owocami (1 porcja 312 kcal)
Składniki:
- 200 g Kasza jaglana
- 3 szklanki Woda
- 1 szklanka Mleko 2%
- 800 ml Jogurt grecki lub bałkański
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 1 łyżeczka Ekstrakt z wanilii lub cukru waniliowego
- 7-8 łyżek Stewia lub ksylitol
- 6 łyżeczek Żelatyna lub agar
- 1/3 szklanki Wrząca woda
- 300 g Truskawki (mogą być mrożone)
Przygotowanie: Kaszę gotować na wodzie i mleku, po czym przestudzić, dodać jogurty, stewię lub ksylitol, ekstrakt z wanilii. Zblendować. Gdyby był mało kwaśny, dodać sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody i wlać miksując przez cały czas. Tortownicę wyłożyć folią. Część truskawek poukładać na brzegach tortownicy i wylać masę do formy,układając pozostałe truskawki na wierzchu, wciskając je lekko do środka. Wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Zestaw 5
I danie – Zupa szparagowa (1 porcja 379 kcal)
Składniki:
- 150 g Szparagi
- 100 g Cebula
- 50 g Por
- 250 ml Woda
- 65 g Twaróg chudy
- 65 g Bułka grahamka
- 10 g Oliwa z oliwek
Wskazówka: Szparagi opłukać, odłamać jasne twarde końce, łodygi pokroić na krótsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora oczyścić z zewnętrznych liści, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Pokroić w 1 cm plastry. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać łyżeczkę oliwy, wrzucić cebulę, pora i ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut co chwilę mieszając, aż warzywa nieco zmiękną. Zwiększyć ogień, wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut. Na 4 – 5 minut przed końcem gotowania dodać szparagi. Połączyć z serem twarogowym, doprawić solą i tymiankiem, zmiksować na gładki krem. W międzyczasie pieczywo pokroić w kostkę, przełożyć do plastikowej miski, skropić oliwą, posypać ziołami prowansalskimi i przemieszać. Piec około 10 minut (do uzyskania złotego koloru). Gotowe grzanki wysypać na wierzch kremu.
II danie – Kurczak w sosie imbirowym (1 porcja 467 kcal)
Składniki:
- 150 g Pierś z kurczaka
- 50 g Ryż brązowy
- 5 g Mąka pszenna
- 10 g Sos sojowy
- 5 g Sezam
- 5 g Miód pszczeli
- 100 g Jabłko
- 50 g Por
- 50 g Jogurt
Przygotować marynatę: W misce wymieszać sos sojowy, miód, imbir, paprykę, kurkumę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przygotowanie: Kurczaka doprawić pieprzem oraz solą i włożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie zalać go marynatą, obtoczyć i wstawić na pół godziny do lodówki. Mięso z marynatą piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut, co jakiś czas odwracając i polewając marynatą (2-3 razy). Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
Przygotować sałatkę: Por posiekać w cienkie talarki, jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, składniki wymieszać z jogurtem, przyprawić pieprzem i kolendrą. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika mięso pokroić na kawałki, marynatę wlać do rondelka i dodać mąkę wcześniej rozprowadzoną z 2 łyżkami marynaty. Sos zagotować. Mięso polać przygotowanym sosem, posypać sezamem, podawać z ryżem i sałatką z pora.
Deser – Mus czekoladowy z owocami( 1 porcja 390 kcal)
Składniki:
- 40 g Gorzka czekolada
- 10 g Miód
- 1 sztuka Jajko
- Szczypta soli
- Do dekoracji: wiórki kokosowe, truskawki, banany
Przygotowanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić. Żółtko utrzeć z cukrem na biały, puszysty krem i wymieszać z czekoladą. Białko ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę i połączyć z masą czekoladową delikatnie mieszając. Nałożyć do pucharków i wstawić do lodówki na około godzinę. Posypać wiórkami kokosowymi, kawałkami bananów i truskawek.
I jeszcze jedno – najważniejszy jest nastrój, Twoje nastawienie i uśmiech! Na nic zda się nawet najlepiej przyrządzona kolacja, jeśli spędzając czas z najbliższą osobą nie odprężysz się i choć na chwilę nie zapomnisz o codzienności.
Ewelina Stępkowska
dietetyk
Bibliografia:
- Drosdzol A., Skrzypulec V., Pniok A., Nowosielski K. : Afrodyzjaki – działanie biologiczne, wpływ na życie seksualne. Ann. Acad. Med. Siles., 2006, s.444-446
- R. Balwierz, A. Kurek-Górecka, Z. Dzierżewicz, D. Marciniak, A. Jasińska-Balwierz, J. Pluta, J. Mazur: Afrodyzjaki w tradycyjnej kuchni śląskiej. Zapomniana legenda, Bromat.Chem. Toksykol., XLIX(4), 2016, s.809-817
- Mikzińska K., Matławska I.: Znaczenie ziół w zaburzeniach seksualnych. Postępy Fitoterapii, 2007, s. 13-19.
- Carol Helstosky, Pizza: A Global History, Reaktion Books, 2008, ISBN 9781861896308 [dostęp 2016-07-09] (ang.).