Zapiekane jajko w awokado

Zapiekane jajko w awokado

Przepis na szybką i pożywną porcję zdrowia! Czy wiecie, że awokado hass mimo twardszej skórki, jest często bardziej dojrzałe w środku? Wartość odżywcza awokado z jajkiem: Energia 402 kcal kcal Białko 17,7 g Tłuszcze 2 g Węglowodany 7 g Wartość odżywcza dipu jogurtowego: Energia 64 kcal Białko 4,5 g Tłuszcze 34,3g Węglowodany...

Pasztet z kalafiora

Pasztet z kalafiora

Wegańska wersja pasztetu, idealna na Wielkanocny stół! Wartość odżywcza dla 10 porcji: Energia 666 kcal Białko 26 g Tłuszcze 24 g Węglowodany 97 g Składniki na 10 porcji: 450 g Kalafior świeży 100 g Ziemniaki 50 g Kasza jaglana, sucha 50 g Pieczarki 10 g Olej rzepakowy uniwersalny 50 g Cebula 20...

Pizza na spodzie z batatów z bazyliowym pesto

Pizza na spodzie z batatów z bazyliowym pesto

Pizza – włoski przysmak, który już dawno skradł serca Polaków, częsta towarzyszka spotkań z rodziną czy znajomymi, ze względu na ogrom możliwych dodatków trudno znaleźć osobę, która jej nie lubi… Jednak standardową pizzę, ze względu chociażby na wysokokaloryczne dodatki i tłuste sosy, trudno określić zdrowym posiłkiem, dlatego dzisiaj przedstawiamy naszą, dietetyczną wariację...

Kiełkujący ryż z warzywami i twarogiem wędzonym

Kiełkujący ryż z warzywami i twarogiem wędzonym

Przed Wami kolejny przepis na szybki, wegetariański obiad. Z podanych składników przygotujecie jedną, sycącą porcję! Wypróbujcie koniecznie! Wartość odżywcza dla 1 porcji: Energia 476 kcal Białko 26 g Tłuszcz 15,2 g Węglowodany 50,6 g Składniki: 50 g kiełkujący ryż 200 g warzywa na patelnie 100 g twaróg wędzony 5 g oliwa z...

Wegetariański gulasz warzywny

Wegetariański gulasz warzywny

Ten szybki przepis na wegetariański gulasz z Waszych ulubionych warzyw z pewnością na stałe zagości w Waszym obiadowym menu! Z tych składników przygotujecie solidną porcję rozgrzewającej i niskokalorycznej potrawki! Wypróbujcie koniecznie! Wartość odżywcza dla 1 porcji: Energia 387 kcal Białko 13,7 g Tłuszcz 12,7 g Węglowodany 61,3 g Składniki: 50 g ciecierzycy...

Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy

Gdy zależy Ci na sprawnym wykonaniu posiłku, lubisz smak curry i kremową konsystencję zup, ten przepis spełni Twoje oczekiwania. Aromatyczna zupa krem podkreślona odrobiną papryki chilli rozgrzeje organizm podczas zimowych dni. Wartości odżywcze (1 porcja): 201 kcal 5,8 g białka 7,8 g tłuszczu 31 g węglowodanów Składniki (3-4 porcje): 1 puszka kukurydzy...

Makaron z szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze: Kalorie: 898 kcal Węglowodany: 144 g Białka: 27,9 g Tłuszcze: 28,3 g Składniki (porcja dla dwóch osób): 2 ząbki czosnku 5 sztuk pomidorów suszonych 160 g makaronu spaghetti 2 garści świeżego szpinaku łyżka oliwy sól, pieprz, przyprawy do smaku według uznania Sposób przygotowania: Czosnek zeszklić na oliwie.Suszone pomidory pokroić ,...

Bataty z farszem mięsno-warzywnym

Bataty z farszem mięsno-warzywnym

Bataty są świetną alternatywą dla szukających odmian zwykłych ziemniaków. Warzywa te mają unikalny smak. Sprawdzają się nie tylko jako wytrawne dania obiadowe, ale także można je wykorzystać do przygotowania zdrowych słodkości. Oprócz tego bataty to bomba zdrowia ! Zawierają sporą dawkę beta-karotenu i antocyjanów, które należą do grupy naturalnych antyoksydantów. Wartość odżywcza...

Pizza z kalafiora

Pizza z kalafiora

1 porcja: kcal–344, białko–32,1 g, tłuszcze–18,1 g, węglowodany–13,4 g Składniki: Ciasto: 1 większy kalafior 1 jajko 5-10 dag żółtego sera Szczypta oregano, ziół prowansalskich, papryki słodkiej Sól, pieprz Dodatki według uznania (szynka, koncentrat pomidorowy, mozzarella, rukola, papryka, oliwki) Sposób przygotowania: Kalafior kroimy (bez tych twardych części) na deseczce. Rozdrabniamy w malakserze, na...

Pasta jajeczna na kanapki z makrelą i korniszonem

Pasta jajeczna na kanapki z makrelą i korniszonem

Wiele się pisze i mówi o tym jak ważne jest spożywanie ryb, które są bogatym źródłem kwasów omega-3 i witaminy D. Poza dodatkiem do dań obiadowych ryby możemy spożywać również w postaci past na kanapki. Zawartość ryb w sklepowych pastach kanapkowych jest niewystarczająca, aby mogły one stanowić znaczące źródło tego składnika w...

×