Przygotowanie:
Pizza – włoski przysmak, który już dawno skradł serca Polaków, częsta towarzyszka spotkań z rodziną czy znajomymi, ze względu na ogrom możliwych dodatków trudno znaleźć osobę, która jej nie lubi… Jednak standardową pizzę, ze względu chociażby na wysokokaloryczne dodatki i tłuste sosy, trudno określić zdrowym posiłkiem, dlatego dzisiaj przedstawiamy naszą, dietetyczną wariację na jej temat!
Wartość odżywcza 1 kawałka:
- Energia 143,5 kcal
- Białko 3,9 g
- Tłuszcz 4,4 g
- Węglowodany 23,8 g
Składniki (na 8 kawałków):
Spód:
- 350 g Bataty (1 duża sztuka)
- 70 g Mąka gryczana
- 70 g Mąka owsiana
- 5 g Oliwa z oliwek
Dodatki:
- 50 g Pesto z bazylii
- 60 g Mozzarella
- 20 g Oliwki marynowane (czarne lub zielone)
- 100 g Pomidorki koktajlowe
- Świeża bazylia (lub rukola), oregano
Przygotowanie: Batata pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do miękkości (ok 45 minut). Po upieczeniu odstawić na kilkanaście minut po przestygnięcia, następnie obrać ze skórki i za pomocą widelca rozgnieść na puree. Do puree dodawać stopniowo wymieszane mąki i zagniatać. Ciasto powinno odklejać się od dłoni. (W zależności od ilości wody w batatach może być konieczne zmniejszenie lub zwiększenie ilości mąki przewidzianej w recepturze). Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować kilkoma kroplami oliwy (lub oleju rzepakowego), za pomocą wałka z ciasta uformować okrągły placek, nakłuć widelcem powierzchnię ciasta i przełożyć na blaszkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 15-20 minut. W tym czasie pokroić mozzarellę w drobną kostkę, pomidorki na połówki. Po wyjęciu ciasto posmarować pesto, ułożyć pomidorki, oliwki, mozzarellę, całość posypać oregano, wstawić do piekarnika jeszcze na ok. 7 minut. Gotową pizzę posypać listkami bazylii.
Ewa Marchlewska
dietetyk