Przygotowanie:
Wegańska wersja pasztetu, idealna na Wielkanocny stół!
Wartość odżywcza dla 10 porcji:
- Energia 666 kcal
- Białko 26 g
- Tłuszcze 24 g
- Węglowodany 97 g
Składniki na 10 porcji:
- 450 g Kalafior świeży
- 100 g Ziemniaki
- 50 g Kasza jaglana, sucha
- 50 g Pieczarki
- 10 g Olej rzepakowy uniwersalny
- 50 g Cebula
- 20 g Nasiona słonecznika
- Czosnek, natka pietruszki, kolendra, gałka muszkatałowa, papryka słodka
Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą na sicie, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Kalafior podzielić na różyczki, opłukać pod bieżącą wodą, następnie ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszy, (opcjonalnie zostawić kilka różyczek do ułożenia na wierzch pasztetu). Ziemniaki obrać, pokroić i dołożyć na blachę do kalafiora. Różyczki kalafiora i ziemniaki skropić połową oleju, posypać kolendrą i papryką, piec w piekarniku przez około 25 minut. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, pieczarki umyć i posiekać, następnie na pozostałym oleju podsmażyć pieczarki z cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, nadmiar wody odparować. Upieczone warzywa, pieczarki i kaszę jaglaną przełożyć do większego naczynia, dodać nasiona słonecznika, całość zmiksować blenderem na jednolitą masę, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić. Tak przygotowaną masę przełożyć do podłużnej blaszki wyłożonej papierem i piec w piekarniku przez około 45 minut.
Patrycja Pawlikowska
dietetyk