Przygotowanie:
1 porcja: kcal–344, białko–32,1 g, tłuszcze–18,1 g, węglowodany–13,4 g
Składniki:
Ciasto:
- 1 większy kalafior
- 1 jajko
- 5-10 dag żółtego sera
- Szczypta oregano, ziół prowansalskich, papryki słodkiej
- Sól, pieprz
Dodatki według uznania (szynka, koncentrat pomidorowy, mozzarella, rukola, papryka, oliwki)
Sposób przygotowania:
Kalafior kroimy (bez tych twardych części) na deseczce. Rozdrabniamy w malakserze, na kształt sypkiego białego ryżu. W garnku zagotowujemy około ¾ szklanki wody. Wrzucamy rozdrobniony kalafior i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Odcedzamy kalafior z nadmiaru wody. Wykładamy na szmatkę i dociskamy ręką wyciskając nadmiar wody. Odciśnięty kalafior przekładamy do garnka, dodajemy jajko, starty ser i przyprawy. Mieszamy za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. Podpiekamy nasz spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki i ponownie pieczemy przez około 10 minut.
Sylwia Jajuga
dietetyk