Lekkie pączki z piekarnika

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, mąkami, ksylitolem, olejem i proszkiem do pieczenia. Ręką lub mikserem wyrobić ciasto. Następnie Z ciasta odrywać po kawałku, uformować kulkę, rozpłaszczyć lub rozwałkować, na środek nałożyć marmoladę, ciasto zagnieść do środka i uformować kulki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180...

Kopytka z tofu z owocami

Tofu pokruszyć, zmiksować w blenderze, następnie dodać sok z cytryny, szczyptę soli i ksylitol, miksować do połączenia składników. Dosypać oba rodzaje mąk i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Z każdej, na blacie oprószonym mąką, formować wałek. Nożem pociąć ciasto w romby. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić kluski...

Gruszkomole

Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ugnieść widelcem z awokado i startym czosnkiem, doprawić szczyptą soli, pieprzem, łyżeczką soku z cytryny i kolendrą. Podawać na pieczywie. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ugnieść widelcem z awokado i startym czosnkiem, doprawić szczyptą soli, pieprzem, łyżeczką soku z cytryny i kolendrą. Podawać...

Gofry pizzowe

Mąkę wymieszać z proszkiem. Jajka wymieszać z mlekiem, olejem, następnie przelać do mąki. Dokładnie wymieszać. Szynkę drobno pokroić, kukurydze odsączyć, pomidory suszone pokroić w drobne paski, natkę i bazylię posiekać. Dodać do masy. Dosypać starte na tarce sery. Piec w gofrownicy.

Ekspresowa pizza z patelni

Z drożdży, cukru i wody przygotować zaczyn, następnie wsypać mąkę, szczyptę sili i oliwę  wszystko dokładnie wyrobić.  Z rak przygotowanego ciasta uformować kulkę,  rozwałkować i ułożyć na suchej patelni, piec z jednej strony na małym  ogniu około 5 minut  następnie obrócić, posmarować koncentratem  przyprawić  ziołami, posypać startym serem mozzarella, dodać ulubione dodatki...

Domowa tortilla z nugetsami i świeżymi warzywami

Z podanych składników na domową tortillę zagnieść ciasto, wyrabiać ok 3 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut do odpoczęcia. Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na cieniutki placek. Smażyć na beztłuszczowej patelni do lekkiego zrumienienia ciasta aż powstaną bąble. Placki przykryć ręcznikiem aby nie wyschły. Uwaga! Można użyć gotowej...

Bułeczki bao bao z szarpanym kurczakiem i mnóstwem warzyw

Suche składniki umieścić W misce. Drożdże wraz z szczyptę ksylitolu rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić na 10 minut. Następnie zaczyn, ocet i wodę dodać do miski. Wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Przykryć ściereczką odstawić na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać niego okręgi, pozostawić do podrośnięcia. Wewnętrzną część posmarować...

Brownie z fasoli bez mąki

Fasolę dokładnie przepłukać i i przesypać do dużej miski. Dodać do niej jajka, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę przelać do formy keksówki i umieścić w piekarniku na 40 do 60 minut w 180 stopniach (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę...

Bowl z tofu, jajkiem i pieczonym kalafiorem

Jajko ugotować na twardo. Komosę ugotować w bulionie z dodatkiem soli. Kalafior podzielić na różyczce, ciecierzycę odsączyć, wymieszać oliwą (łyżeczką), sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 30 min. w 190 st. C do zarumienienia warzyw. W międzyczasie tofu pokroić w kostkę, wymieszać z papryką wędzoną,...

Tarta cytrynowa na kakaowym spodzie

Spód: Banana zblendować, wymieszać z mąką orkiszową, ziemniaczaną i kakao. Dodać olej, jajko i syrop klonowy. Dobrze wyrobić i wyłożyć na spód do tarty i dokładnie rozprowadzić po blaszce tak, aby ciasto wychodziło także na boczne ścianki. Nakłuć widelcem ciasto, przykryć folią aluminiową wysypać groch lub fasolę (zabezpieczy to ciasto przed podnoszeniem...

×