Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 441 kcal
- Białko: 25g
- Tłuszcze: 8g
- Węglowodany: 77g
Składniki na 1 porcję:
- 1/2 opakowania tofu naturalnego (90 g)
- 1 i 1/3 łyżki mąki orkiszowej (20 g)
- 1 i 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej (30 g)
- 1/3 opakowania czarnych jagód, mrożonych (100 g)
- 2 i 3/4 łyżeczki ksylitolu (20 g)
- 1/2 jogurtu naturalnego - skyr (75 g)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Tofu pokruszyć, zmiksować w blenderze, następnie dodać sok z cytryny, szczyptę soli i ksylitol, miksować do połączenia składników. Dosypać oba rodzaje mąk i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Z każdej, na blacie oprószonym mąką, formować wałek. Nożem pociąć ciasto w romby. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić kluski i gotować około 4-5 minut, wyławiać łyżką cedzakową. Jagody rozmrozić podgrzewając w rondelku w niewielkiej ilości wody. Kopytka podawać ze skyrem i jagodami lub ulubionymi owocami.