Kopytka z tofu z owocami

Autor: Patrycja Kulczycka

Tofu jest idealnym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jest bogate w wapń, żelazo cynk czy selen. Dostarczy energii podczas intensywnego dnia.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    441 kcal

  • Białko:

    25 g

  • Tłuszcze:

    8 g

  • Węglowodany:

    77 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 1/2 opakowania tofu naturalnego (90 g)
  • 1 i 1/3 łyżki mąki orkiszowej (20 g)
  • 1 i 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej (30 g)
  • 1/3 opakowania czarnych jagód, mrożonych (100 g)
  • 2 i 3/4 łyżeczki ksylitolu (20 g)
  • 1/2 jogurtu naturalnego - skyr (75 g)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Tofu pokruszyć, zmiksować w blenderze, następnie dodać sok z cytryny, szczyptę soli i ksylitol, miksować do połączenia składników. Dosypać oba rodzaje mąk i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Z każdej, na blacie oprószonym mąką, formować wałek. Nożem pociąć ciasto w romby. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić kluski i gotować około 4-5 minut, wyławiać łyżką cedzakową. Jagody rozmrozić podgrzewając w rondelku w niewielkiej ilości wody. Kopytka podawać ze skyrem i jagodami lub ulubionymi owocami.

 

Powrót Powrót