Pieczona papryka z jajkiem i serkiem wiejskim
Faszerowane warzywa dają nam setki opcji przyrządzenia pysznych posiłków. Chociaż najczęściej wkładamy do nich mięsny farsz, można pomyśleć o jarskiej alternatywie…
Faszerowane warzywa dają nam setki opcji przyrządzenia pysznych posiłków. Chociaż najczęściej wkładamy do nich mięsny farsz, można pomyśleć o jarskiej alternatywie…
Omleciki brokułowe – szybkie i lekkie, bez mąki i bez smażenia na tłuszczu. Z odpowiednimi dodatkami te proste placuszki nabierają wyrazu i wykwintnego wyglądu!
Gorące, chrupiące, świeże.. takie właśnie jest domowe pieczywo! Kupione w sklepie bułki nigdy nie będą tak pyszne i zdrowe, jak te przygotowane w domu. Warto pomieszać różne rodzaje mąk i dodać ulubione dodatki takie jak np słonecznik.
Frittata to oparte na jajkach danie, które nieco przypomina omlet, ale dodaje się do niego różne dodatki. Propozycja jest potrawą wysoko białkową…
Lekka ale treściwa – taka powinna być sałatka! Jeśli jesteśmy już znudzeni dodatkiem kurczaka, zawsze możemy użyć innego białkowego składnika takiego jak np. tuńczyk.
Jeżeli jesteśmy znudzeni typową zupą mleczną, możemy przygotować ryż na mleku np sojowym, co już wprowadzi małe innowacje smakowe. Mleka (napoje) sojowe dostępne w polskich sklepach przeważnie są dość słodkie…
Omlety możemy przygotowywać na tysiące sposobów, często jemy je na słodko z dżemem. Warto czasem pomyśleć o odmianie i przygotować pełnoziarnistego omleta na słono…
Różne schorzenia przewodu pokarmowego często zmuszają nas do utrzymywania ścisłej diety łatwostrawnej. Niestety produkty w grupie tych “dozwolonych” są mocno okrojone…
Warzywa nie muszą być nudne – można je fajnie połączyć z innymi produktami i podać w ciekawy sposób tak, aby zachęcały do zjedzenia! Sałatki możemy tworzyć dodając kilka treściwych składników, a tym samym zyskać pożywny posiłek. Przepis na 6 porcji, jedna dostarcza 251 kalorii; 22g białka; 9g tłuszczu; 21 g węglowodanów 150...
Awokado obrać i pokroić w kostkę. Żółtka zmiksować z awokado, kolendrą, serkiem…
Pasta z makreli to pyszna i zdrowa alternatywa dla sera czy szynki na kanapce. Makrela jest rybą bardzo zdrową, zawierającą zdrowe kwasy tłuszczowe…
Wielu z nas nie wie jak prosto jest przygotować płatki owsiane. Wystarczy je podgrzać w niewielkiej ilości wody dodać mleko i gotowe. Są one dobrym źródłem witaminy B1 i kwasu pantotenowego, które biorą udział w przemianach związanych z gospodarką energetyczna w organizmie. Przeciwdziałają także nnarastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. Dodatkowo w porównaniu z...