Przygotowanie:
Wielu z nas nie wie jak prosto jest przygotować płatki owsiane. Wystarczy je podgrzać w niewielkiej ilości wody dodać mleko i gotowe. Są one dobrym źródłem witaminy B1 i kwasu pantotenowego, które biorą udział w przemianach związanych z gospodarką energetyczna w organizmie. Przeciwdziałają także nnarastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. Dodatkowo w porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane zawierają najwięcej błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu oraz wpływa na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi.
Przepis na 1 porcję 259,68 kcal
- 2 płaskie łyżki płatków owsianych (20 g)
- 1 szklanka mleka spożywczego 1,5 % tłuszczu (250 ml)
- 1 małe, pokrojone ze skórką jabłko (100 g)
- łyżka kakao (5 g)
Płatki owsiane gotować 3 min w małej ilości wody. Następnie wlać mleko i podgrzać całość. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i posypać kakao.
Katarzyna Mazur – dietetyk