Ryż na mleku sojowym z jabłkiem i rodzynkami

Ryż na mleku sojowym

Przygotowanie:

Jeżeli jesteśmy znudzeni typową zupą mleczną, możemy przygotować ryż na mleku np sojowym, co już wprowadzi małe innowacje smakowe. Mleka (napoje) sojowe dostępne w polskich sklepach przeważnie są dość słodkie, więc przygotowany posiłek nie musi być już dosładzany. Warto dodać do śniadania łyżkę otrębów lub suszone owoce co podniesie zawartość błonnika!

Ryż na mleku sojowym z jabłkiem i rodzynkami

Przepis na jedną porcję dostarczającą 296 kalorii, 7 g białka, 5 g tłuszczu i 58 g węglowodanów

  • 100 ml mleka sojowego
  • 70 ml wody
  • 40 g ryżu (najlepiej brązowego)
  • 10 g rodzynek
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 100 g utartego jabłka
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do małego rondelka wlać mleko sojowe i wodę, doprowadzić do wrzenia i wrzucić ryż.

Gotować na małym ogniu często mieszając aby ryż się nie przypalił.

Po około 10 minutach gotowania odstawić rondelek i poczekać kilka minut aż ryż wchłonie resztę mleka.

Na małych oczkach tarki utrzeć na papkę jabłko i wymieszać dokładnie z ryżem.

Całość przełożyć do miseczki, posypać cynamonem, wiórkami kokosowymi i otrębami oraz dodać rodzynki.

Podawać na ciepło.

Ryż na mleku sojowym z jabłkiem i rodzynkami

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com