Przygotowanie:
Omlety możemy przygotowywać na tysiące sposobów, często jemy je na słodko z dżemem. Warto czasem pomyśleć o odmianie i przygotować pełnoziarnistego omleta na słono, najlepiej z dodatkiem warzyw! Poniższa propozycja należy do bardzo sycących, wysokobiałkowych produktów.
Przepis na jedną porcję, która dostarcza około 470 kcal, 48g białka, 18g tłuszczu, 29 g węglowodanów.
Na omlet
- 3 jajka
- 20 g mąki pszennej
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Na twarożek
- 125 g chudego twarogu
- 40 ml jogurtu naturalnego
- 2 rzodkiewki
- 1/5 papryki czerwonej
- szczypiorek
- sól ziołowa
- pieprz
- bazylia
Do miski wbijamy białka jaj i ze szczypta soli ubijamy sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy żółtka, dodajemy mąkę, otręby i przyprawy oraz proszek do pieczenia, gdy całość się połączy dodajemy ubite białka, miksujemy jeszcze przez chwile i wylewamy całość na rozgrzaną patelnię (przykrywamy przykrywką, aby całość u góry lekko się ścięła co ułatwi nam obracanie). Po około 3-4 minutach omleta obracamy i podpiekamy z drugiej strony.
W między czasie przygotowujemy twarożek widelcem ucierając twaróg z posiekanymi warzywami, jogurtem i przyprawami.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com