Włoska przekąska, bruschetta

W małym garnku rozgrzać połowę oliwy, dodać pomidory w puszce. Następnie gotować do momentu odparowania nadmiaru wody. Przyprawić ulubionymi ziołami (bazylia, oregano, rozmaryn). Pieczywo podpiec w piekarniku lub tosterze. Następnie nałożyć na nie przygotowane pomidory, plaster mozzarelli, skropić pozostałą oliwą i zapiekać w piekarniku do momentu roztopienia sera. Podawać ze świeżą bazylią...

Omlet z warzywami

Na połowie masła należy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać szpinak i poczekać aż zmniejszy swoją objętość. W misce należy połączyć jajka z ulubionymi przyprawami, mlekiem, serem, kukurydzą oraz wcześniej przygotowanym szpinakiem i cebulką. Następnie na drugiej połowie masła należy usmażyć omlet. Na wierzch masy jajecznej należy wyłożyć pomidorki koktajlowe i...

Zupa krem z cukinii

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Po chwili dodać pokrojoną cukinię oraz pora. Kolejno podsmażone warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na koniec całość dokładnie zmiksować i posypać świeżą pietruszką.  Podawać z grzankami lub pieczywem.

Szakszuka z kaszą bulgur

Na rozgrzanej patelni podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pokrojoną paprykę, doprawić ulubionymi przyprawami. Kolejno dodać pomidory z puszki, wbić jajka i poczekać, aż białka się zetną. Całość posypać czarnuszką. W tym samym czasie należy ugotować kaszę zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Makaron z ciecierzycą w sosie pieczarkowym

Dzień wcześniej zalać ciecierzycę i odstawić ją na całą noc. Następnie ugotować ją w czystej wodzie,  zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Można pominąć ten etap i użyć konserwowej ciecierzycy. Na oliwie podsmażyć czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu, aż woda odparuje. Następnie dodać szpinak...

Wegański smalec z fasoli

Cebulę należy obrać, pokroić i zeszklić na patelni. Kolejnym krokiem jest połączenie jej z odsączoną fasolą z puszki przy użyciu blendera – całość należy zblendować na gładką masę. Smalec świetnie smakuje sam, ale jeszcze lepiej na kanapkach. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

Sałatka z brokułem, fetą i pomidorkami

Ta szybka i pełna zdrowia potrawa, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom sałatek. Wartość odżywcza 1 porcji: Energia 226 kcal Białko 17,1 g
 Tłuszcze 11,2 g Węglowodany 22,5 g Składniki: 1 sztuka Brokuł 3 dag Ser Feta 20 dag Pomidorki koktajlowe 2 łyżki Jogurt Naturalny garść Poszatkowana sałata lodowa garść Posiekana...

Cukinia z brązowym ryżem i pomidorami

Poniższy przepis to propozycja na danie proste, a zarazem zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. Można przyrządzać je samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Danie to dostarcza wielu witamin i składników mineralnych (m.in. wit. C, A, K, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń), a także cenny błonnik regulujący pracę przewodu pokarmowego.

Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie jogurtowym

Szparagi były uprawiane już w starożytności przez Egipcjan, Greków i Rzymian. Obfitują one w witaminy, sole mineralne, przeciwutleniacze, są także produktem o niskiej wartości energetycznej (100 g świeżych szparagów to tylko 18 kcal). Sezon na szparagi właśnie trwa – wykorzystajmy go przygotowując z tego warzywa smaczne i zdrowe dania.

×