Grecka sałatka

Grecka sałatka

Warzywa pokroić w kostkę, pomidorki i oliwki na połówki. Wymieszać ze świeżym szpinakiem, dodać pokrojoną w kostkę fetę. Całość posypać nasionami słonecznika i siemieniem lnianym. Na koniec sałatkę skropić oliwą z oliwek.

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

Na połowie masła należy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać szpinak i poczekać aż zmniejszy swoją objętość. W misce należy połączyć jajka z ulubionymi przyprawami, mlekiem, serem, kukurydzą oraz wcześniej przygotowanym szpinakiem i cebulką. Następnie na drugiej połowie masła należy usmażyć omlet. Na wierzch masy jajecznej należy wyłożyć pomidorki koktajlowe i...

Krem orzechowy z awokado

Krem orzechowy z awokado

Wszystkie składniki razem zblendować. Mus może być przechowywany w słoiczku w lodówce przez około tydzień. Awokado, mimo wysokiej kaloryczności, jest bogate w „zdrowe tłuszcze”, głównie JKT, a także WKT omega 3 i 6. Dzięki temu  wpływa dobroczynnie na profil lipidowy, obniżając poziom cholesterolu i przyczyniając się do redukcji ryzyka chorób układu krążenia....

Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec z fasoli

Cebulę należy obrać, pokroić i zeszklić na patelni. Kolejnym krokiem jest połączenie jej z odsączoną fasolą z puszki przy użyciu blendera – całość należy zblendować na gładką masę. Smalec świetnie smakuje sam, ale jeszcze lepiej na kanapkach. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

Pieczone szaszłyki z domowymi frytkami i sosem musztardowo – czosnkowym

Pieczone szaszłyki z domowymi frytkami i sosem musztardowo – czosnkowym

Mięso należy umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami i łyżką oleju. Warzywa pokroić w kostkę i wraz z mięsem nadziewać na wykałaczki do szaszłyków. Gotowy szaszłyk należy zawinąć w folię aluminiową. Ziemniaki obrać, pokroić na kształt frytek, obtoczyć w przyprawach wymieszanych w łyżce oleju. Szaszłyki i ziemniaki należy piec 15 –...

Sałatka z rukolą, burakiem i serem camembert

Sałatka z rukolą, burakiem i serem camembert

Buraki należy umyć, ugotować, obrać i pokroić w kostkę razem z serem. Rukolę należy umyć i umieścić w jednym naczyniu z żurawiną, burakami i serem camembert. Całość należy polać olejem lnianym i dobrze wymieszać. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

Zielony koktajl z nasionami chia

Zielony koktajl z nasionami chia

Wykonanie jest banalnie proste – wszystkie składniki należy zblendować ze sobą. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony lub podawany z kostkami lodu. Jeśli chcemy przygotować koktajl w wersji wegańskiej, mleko możemy zastąpić wodą lub napojem roślinnym. Możemy także zwiększyć ilość białka dodając odżywkę białkową. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk w Poznaniu....

Jajka zapiekane w szynce

Jajka zapiekane w szynce

Do przygotowania będziemy potrzebować formy na muffinki. W zagłębieniach układamy plastry szynki, tak, aby utworzyły koszyczek (aby po upieczeniu jajka łatwiej odchodziły od formy, możemy ją delikatnie posmarować olejem). Na spodzie każdego koszyczka układamy suszonego pomidora i ostrożnie wbijamy po jednym jajku. Górę posypujemy drobno posiekaną czerwoną cebulą. Możemy także doprawić pieprzem...

×