Ekspresowe placuszki twarogowe

Autor: mojdietetyk

Jeśli w Twojej lodówce zalega połowa niewykorzystanego twarogu albo po prostu masz ochotę na słodkie śniadanie, to ten przepis jest idealny dla Ciebie! Placuszki wychodzą puszyste, lekko waniliowe i świetnie smakują z dodatkiem owoców i orzechów.

 

Wartość odżywcza:

  • Energia:

    468 kcal

  • Białko:

    36,3 g

  • Tłuszcze:

    13,2 g

  • Węglowodany:

    49,6 g

 

Składniki:

  • Twaróg półtłusty – 100 g
  • Mleko 1,5% - 60g
  • Mąka orkiszowa – 45g
  • Jajko – 60g (1 szt.)
  • Ekstrakt waniliowy – ½ łyżeczki
  • Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki

 

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieść widelcem, następnie dodać jajko, mleko, ekstrakt waniliowy i wszystko razem wymieszać, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i ponownie wymieszać do papkowatej konsystencji. Placuszki twarogowe smażyć na suchej patelni, aż się zarumienią z obu stron (najlepiej pod przykryciem). Podawać na talerzu z pokrojonym bananem, jogurtem i ulubionymi orzechami.

 

Powrót Powrót