
Jeśli w Twojej lodówce zalega połowa niewykorzystanego twarogu albo po prostu masz ochotę na słodkie śniadanie, to ten przepis jest idealny dla Ciebie! Placuszki wychodzą puszyste, lekko waniliowe i świetnie smakują z dodatkiem owoców i orzechów.
Wartość odżywcza:
- Energia:
468 kcal
- Białko:
36,3 g
- Tłuszcze:
13,2 g
- Węglowodany:
49,6 g
Składniki:
- Twaróg półtłusty – 100 g
- Mleko 1,5% - 60g
- Mąka orkiszowa – 45g
- Jajko – 60g (1 szt.)
- Ekstrakt waniliowy – ½ łyżeczki
- Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem, następnie dodać jajko, mleko, ekstrakt waniliowy i wszystko razem wymieszać, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i ponownie wymieszać do papkowatej konsystencji. Placuszki twarogowe smażyć na suchej patelni, aż się zarumienią z obu stron (najlepiej pod przykryciem). Podawać na talerzu z pokrojonym bananem, jogurtem i ulubionymi orzechami.