Przygotowanie:
Przepis na 12 babeczek, 1 babeczka: 268kcal
- 200 g Mąka pełnoziarnista z orkiszu (lub pszenna)
- 100 g Płatki owsiane
- 200 g Maślanka (niepełna szklanka)
- 2 szt. Jaja kurze całe
- 120 g Fruktoza (1/2 szklanki)
- 300 g Maliny mrożone
- 150 g Olej rzepakowy uniwersalny
- 2 łyżeczki Soda oczyszczona
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 12 szt. Migdały bez skórki
- Papilotki do wyłożenia foremek, foremka do muffinek
Jajka wbić do miski, dodać olej i fruktozę, maślankę i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Mąkę połączyć z płatkami, sodą i proszkiem, dodać do masy z jajek i dokładnie wymieszać. Do masy dodać zamrożone maliny i delikatnie wymieszać uważając by maliny nie puściły soku. Masę przełożyć do 12 foremek, włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 25minut. Gorące babeczki udekorować migdałami.