Orkiszowe muffiny z malinami

Orkiszowe muffiny z malinami

Przygotowanie:

Przepis na 12 babeczek, 1 babeczka: 268kcal

  • 200 g Mąka pełnoziarnista z orkiszu (lub pszenna)
  • 100 g Płatki owsiane
  • 200 g Maślanka (niepełna szklanka)
  • 2 szt. Jaja kurze całe
  • 120 g Fruktoza (1/2 szklanki)
  • 300 g Maliny mrożone
  • 150 g Olej rzepakowy uniwersalny
  • 2 łyżeczki Soda oczyszczona
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 12 szt. Migdały bez skórki
  • Papilotki do wyłożenia foremek, foremka do muffinek

Jajka wbić do miski, dodać olej i fruktozę, maślankę i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Mąkę połączyć z płatkami, sodą i proszkiem, dodać do masy z jajek i dokładnie wymieszać. Do masy dodać zamrożone maliny i delikatnie wymieszać uważając by maliny nie puściły soku. Masę przełożyć do 12 foremek, włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 25minut. Gorące babeczki udekorować migdałami.