Miałam ostatnio przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Instytutu Eligo w Gdyni. Zajęcia były prowadzone pod okiem wspaniałego kucharza, Dariusza Mikołajczaka, laureata wielu prestiżowych konkursów kulinarnych, kucharza Hotelu Nadmorskiego w Gdyni.
Na początku czekał na uczestników pięknie przygotowany stół, z deską do krojenia i ostrym nożem oraz fartuszkiem dla każdego. Mieliśmy również ugotowany już ryż (jednak w miedzy czasie mogliśmy zobaczyć jak prawidłowo ugotować niewielką porcję), resztę pracy musieliśmy wykonać sami.
Sushi wydaje się być trudnym tematem, zwłaszcza gdy chcemy je przygotować pierwszy raz. Efekty jednak okazały się wysoce zadowalające. Każdy z nas mógł najeść się do syta i zabrać sporą porcję na kolację do domu. Byli i tacy którzy przygotowali specialité dla teściowej: maki ze zdecydowanie za dużą ilością wasabi 🙂
Zachęcam do korzystania z warsztatów kulinarnych w gdyńskim Eligo: rozmowy o kulinarnych przygodach, zakupach, najlepszych produktach, mnóstwo zabawy z samym jedzeniem i świetny sposób na poznanie nowych kuchni.
http://www.szkołagotowania.pl/szkola_gotowania.html
Okazało się że przy kilku wskazówkach i pokazaniu jak najłatwiej wykonać pewnne czynności każdy z nas da radę wykonać sushi sam w domu. Przepis niebawem…