Lunch 1
Sałatka z arbuzem, fetą i rukolą, pieczywo
• kawałek arbuza bez pestek około 200g
• ser feta 12% tłuszczu 80 g
• 5 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
• 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
• 1 łyżka pestek dyni, lekko zrumienionych na patelni
• 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii (opcjonalnie)
• kromka chleba żytniego pełnoziarnistego
Garść rukoli, pieprz, 1 łyżka miodu i 2 łyżki soku z cytryny
Do miseczki włożyć rukolę, dodać pokrojone w kostkę arbuza i fetę oraz oliwki, cebulę i uprażone pestki dyni. Posypać bazylią i polać sosem winegret (przygotowanym z miodu, pieprzu i soku z cytryny). Sałatkę podawać z pieczywem.
Lunch 2
Koktajl leśny z płatkami i migdałami
• szklanka kefiru naturalnego
• 1/2 szt. banana
• garść malin
• garść jagód
• 2 łyżki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
• łyżeczka płatków migdałowych
Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować blenderem. Na wierzchu posypać migdałami.
Lunch 3
Kolorowy chłodnik na upalne dni, pieczywo
• 1 szklanka kefiru naturalnego
• 5 sztuk rzodkiewek
• 1 ogórek świeży
• 5 łyżek kukurydzy konserwowej
• kromka chleba żytniego pełnoziarnistego
Garść sałaty, koperek, sól, pieprz
Sałatę porwać, ogórka i rzodkiewki pokroić na półplasterki. Składniki połączyć z odsączoną kukurydzą, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Chłodnik podawać z pieczywem.