Piwo czy może być smaczne i zdrowe?

Piwo, to po wodzie i herbacie jeden z najbardziej popularnych napojów, również jeden z najstarszych i najczęściej spożywanych alkoholi.

Czy piwo jest zdrowe?
Jedni uważają, że tak i argumentują to tym, że jego głównym składnikiem jest woda (ok. 93%) najczęściej pochodząca ze studni głębinowych o właściwościach mineralnych. Piwo zawiera również w swoim składzie krzem, błonnik, beta-glikany, dobrze wpływające na pracę układu pokarmowego. Znajdują się tu również witaminy z grupy B pochodzące z ziaren zbóż. Zawartość tych składników jest wyższa w piwie niefiltrowanym, z kolei w piwie jasnym filtrowanym, najszerzej dostępnym na rynku ich zawartość jest śladowa i z pewnością nie może być traktowana jako główne źródło tych składników.

Tobie smakuje? Zastanawiałeś się dlaczego?

Gdy tylko do mózgu dotrze sygnał o smaku tego trunku, natychmiast to do układu wydzielana jest dopamina, której przypisuję się funkcję „przekaźnika przyjemności”. To jest dowód na to, że piwo jest smaczne – powiedział prof. Peter Anderson z brytyjskiego Uniwersytetu Newcastle, który to w ten sposób komentował wyniki doświadczeń prowadzonych przez jego kolegów z USA.

Twoje zdrowie!„
Działanie alkoholu jest dobrze poznane, choć w piwie jest go jedynie ok. 4% w nieumiarkowanych ilościach zaburza działanie przewodu pokarmowego. Dodatkowo alkohol niszczy wątrobę i trzustkę, a bardzo częste jego spożywanie prowadzi do chorób takich jak: bóle głowy, psychoza alkoholowa, otępienie, paranoja i padaczka. To tylko niektóre z chorób towarzyszących nadmiernemu spożyciu.

Produkcja piwa
Ogólnie obrazując to napój, który powstaje z cukrów i białek, które znajdują się w ziarnach zbóż, w wyniku fermentacji alkoholowej. Produkt końcowy zawiera wodę, alkohol, oraz dwutlenek węgla. Powstaje w wyniku fermentacji słodów w wodzie z dodatkiem chmielu, lub bez niego w obecności drożdży odpowiednio dobranych do danego typu piwa. Należy tu zwrócić uwagę, że nie wszystkie obecnie produkowane piwa posiadają w składzie chmiel.

PAMIĘTAJ, nawet najmniejsze stężenie alkoholu we krwi powoduje zlepianie się erytrocytów w większe aglomeraty co powoduje, niedotlenienie komórek mózgu i tym samych ich obumieranie.

 

Lubisz piwo, smakujesz więcej jak 3 tygodniowo?
Zbadaj stan swojego organizmu, zrób to teraz aby zapobiec poważnym skutkom w przyszłości >WYSZUKIWARKA SPECJALISTÓW<

Kamil Kaczmarczyk – dietetyk