Lody – Zdrowe czy niezdrowe?

Wartość odżywcza, jakie lody wybrać?

Stosowanie diety odchudzającej nie musi być smutnym i niesmacznym okresem w którym wyrzekamy się przyjemności, ale może opierać się na dobrze zaplanowanym i zbilansowanym jadłospisie, który będzie związany z dozowaniem ich w rozsądnych ilościach. Do pełnowartościowej diety odchudzającej można włączyć takie przekąski, które nie będą zawierać zbyt dużo kalorii ale wzbogacą dietę w składniki mineralne i witaminy- przykładem takiej przekąski są lody, które nie dość że niskokaloryczne (w 100g lodów śmietankowych jest tylko 160kcal) to dostarczają pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz niedoborowego w diecie wapnia (125mg w 100g lodów). Energetyczność lodów jest stosunkowo niska i dlatego mogą być wybierane częściej niż inne smakołyki. Ponadto zawierają znacznie mniej tłuszczu niż pozostałe słodycze i w dużej mierze składają się z wody. Za lodami przemawia także niska zawartość sodu, który w diecie dostarczany jest w nadmiernych ilościach. Warto też pamiętać o tym, że to co w lodach najbardziej kaloryczne to dodatki takie jak bita śmietana, słodkie syropy, polewy smakowe, kandyzowane owoce, kawałki orzechów i bakalii.

Dla porównania inne przekąski pojawiające się często w menu są o wiele bardziej kaloryczne: drożdżówki to energetyczność 316kcal w 100gramach, paluszki słone 385kcal, sezamki 402kcal, wafelki nadziewane 519kcal, chipsy 549kcal, czekolada 554 kcal.
Lody można podzielić na kilka grup: śmietankowe (kremowe), mleczne, sorbety, jogurtowe, i wodne (owocowe).

  • Sorbety to lody wodne o zwiększonej puszystości, których głównym składnikiem jest tzw. wsad owocowy (przeciery, kremogeny, soki). Zawierają także niewielką ilość tłuszczu. Z tego względu sorbety są mniej kaloryczne od lodów śmietankowych bądź mlecznych. Sorbety odznaczają się słodkim, intensywnym, kwaskowatym smakiem.
  • Lody jogurtowe są znane od niedawna. Lody te zawierają żywe kultury bakterii, które odznaczają się właściwościami probiotycznymi, czyli wpływają korzystnie na organizm człowieka poprzez stymulowanie systemu immunologicznego, regulację przemiany materii hamowanie rozwoju niepożądanej mikroflory w jelitach.
  • Lody wodne, zwane owocowymi podobne są do sorbetów, nie zawierają jednak tłuszczu. Produkowane są z przecierów, soków, kremogenów oraz substancji stabilizujących i słodzących.

Lody mogą być spożywane przez cały rok, ale najbardziej smakują latem, w czasie upałów. Zjedzone przed południem wykluczają spożycie obiadu, ponieważ są sycące. Dlatego powinny być deserem podawanym po obiedzie lub zaraz po śniadaniu czy kolacji. Ważne jest aby lody nie zastępowały pełnowartościowego posiłku jakim jest obiad czy śniadanie, a raczej uzupełniały urozmaicony jadłospis. Najlepiej gdy pojawią kilkukrotnie w ciągu miesiąca jako posiłek uzupełniający (na 2 śniadanie lub podwieczorek).

Wykorzystanie takich drobnych przyjemności podczas diety odchudzającej lepiej wpływa na samopoczucie, ponieważ nie trzeba wyrzekać się ulubionych produktów i chociaż dieta będzie trwała trochę dłużej, to nie będzie męcząca i uciążliwa dla osoby która ją zastosuje.

Mgr inż. Aleksandra Kubacka – Dietetyk