Koktajl to doskonałe rozwiązanie na uzupełnienie organizmu w witaminy i minerały. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu, więc w prosty sposób możesz skomponować własną bombę witaminową.
Zielone
Jakie koktajle robisz najczęściej… owocowe? I świetnie. Pamiętaj jednak, że warto dodawać do nich zielonolistne warzywa. Zawierają cenne składniki odżywcze, takie jak chlorofil, czy kwas foliowy. Doskonale oczyszczają organizm z toksyn, a po okresie zimowym takie oczyszczenie jest wskazane, usuwają złogi z układu pokarmowego, więc świetnie sprawdza się u osób mających problemy z zaparciami. Wypity do porannego posiłku dostarczy Ci energii na cały dzień. Wzbogacony o super żywność, może również zastąpić pełnowartościowy posiłek.
Jakie owoce i warzywa będą najlepsze?
Pamiętaj! Świeże i dojrzałe, zimą natomiast warto korzystać z mrożonek. Uważaj na konserwowe. Zawierają toksyczne substancje i duże ilości cukru.
Boisz się pestycydów? Można z nimi walczyć. Najlepszym sposobem jest dokładne umycie warzyw i owoców w roztworze z wody i sody oczyszczonej, następnie wypłukanie pod bieżącą wodą.
Dla dzieci?
Tak, tak i jeszcze raz tak. Komponowanie składników, miksowanie, przelewanie, to doskonały sposób na wspólną zabawę w kuchni ale nie tylko. W koktajlach bardzo łatwo ‘’przemycisz’’ cenne składniki pokarmowe swojemu szkrabowi.
“Super żywność” do koktajli?
Oczywiście. Jagody acai, jagody goji, nasiona chia czy sproszkowany korzeń maca, to tylko niektóre superprodukty, które wpływają na lepsze funkcjonowanie organizmu, poprawiają metabolizm, odżywiają, wzmacniają odporność. Mamy też naszą rodzimą superżywność, o której nie wolno zapominać. Żurawina, czosnek, miód, kasza jaglana, pyłek kwiatowy, a także kiszona kapusta.
Dla urody?
Owocowe, owocowo-warzywne smoothie doskonale poprawią Twoją urodę, rozświetlą cerę po długim okresie zimowym, a oczyszczając organizm z toksyn, pomogą pozbyć się cellulitu. W tym celu warto skorzystać z pomocy dietetyka i ustalić odpowiedni program oczyszczający.
Elżbieta Bujak
dietetyk