Cynamon, świąteczny smak i aromat

Cynamon (Cinnamomum verum) jest drzewem należącym do rodziny Lauraceae, które rośnie w Indiach, Indonezji, Sri Lance, Brazylii oraz Wietnamie i Egipcie. Jest jedną z najstarszych przypraw, która powstaje przez wysuszenie kory drzewa. Wiecznie zielone drzewo cynamonowe osiąga rozmiary do około 10 metrów wysokości. Charakterystyczny smak i aromat cynamonu powoduje, że jest on częstym gościem w naszej kuchni, zwłaszcza w ten świąteczny czas.

Jaki cynamon wybrać?

Mimo, że istnieją cztery główne odmiany cynamonu, to dwie z nich: Cejloński i Cassia są zdecydowanie najpowszechniejsze. Najbardziej cenionym jest cynamon Cejloński z uwagi na swój słodki smak. Odmiana ta jest bardziej miękka i podatna na zmielenie. Jest jednak dostępna przeważnie w sklepach specjalistycznych. Odmiana Cassia zaś, jest zdecydowanie bardziej twarda i ciemniejsza. Zazwyczaj właśnie ona gości w naszych sklepowych.

Do czego dodać cynamon?

Cynamon ma przyjemny, słodkawy, korzenny zapach i smak. Najważniejszym jego składnikiem są olejki lotne, garbniki, żywice, śluzy oraz skrobia. Przyprawa ta jest powszechnie wykorzystywana w gastronomii. Nadaje się do dań słodkich, jak również pikantnych. Stosuje się ją do jagnięciny, do potraw z ryżu, deserów czy ciast orzechowych a także do piwa grzanego. Cynamon w laskach natomiast dodaje się głównie do kompotów i soków owocowych oraz win.

Cynamon znany od wieków

Cynamon był wykorzystany do celów leczniczych od najdawniejszych czasów. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano go w zwalczaniu przeziębień, wzdęć, nudności czy biegunki. Używany był także na poprawę apetytu oraz jako przyprawa dodająca energii i witalności. Należy pamiętać, że niektóre odmiany cynamonu zawierają duże ilości kumaryny, związku, który może uszkadzać wątrobę. Sprawdzajmy zatem, czy kumaryna znajduje się w produktach z cynamonem, a także w samych przyprawach, kupowanych przez nas samodzielnie.

Dlaczego warto zaprosić cynamon do naszej świątecznej kuchni ?

  • Starta kora drzewa cynamonowego łagodzi dolegliwości trawienne i zapobiega nudnościom, wzdęciom i biegunkom.
  • Jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.
  • Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie może obniżać poziom złego cholesterolu LDL.
  • Częste i regularne spożywanie potraw z dodatkiem sproszkowanej kory drzewa cynamonowego sprawia, iż zmniejsza się zagrożenie zachorowania na cukrzycę typu II. Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.
  • Cynamon wykazuje zdolności wspomagające, przy leczeniu nadmiernej kolonizacji grzybiczej przewodu pokarmowego.
  • Badania dowodzą, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze oraz pamięć.
  • Naukowcy donoszą, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Dodawany do żywności, hamuje bowiem rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.
  • Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.

W ten Świąteczny czas warto zatem, oprócz Mikołaja zaprosić do stołu także tę korzenną przyprawę, która swym charakterystycznym aromatem pozwoli oddać się magii Świąt.

Mgr inż. Monika Turniak, dietetyk