Cukierek albo psikus – zdrowe przekąski na halloween

Halloween jest zwyczajem organizowanym w wieczór 31 października. W związku z pogańską genezą tego święta jest ono krytykowane przez kościół katolicki i spotyka się z wieloma przeciwnikami. Mimo to, halloween cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, głównie ze względu na dzieci.




W ten szczególny wieczór najmłodsi mają okazję przebrać się za upiory, wiedźmy, duchy lub postacie filmowe. Jest to jedyny wieczór, kiedy strach jest dla dzieci zabawą. Chodzą od domu do domu zbierając słodycze, a potem chwalą się zdobytymi łupami. Aby wprowadzić naszych milusińskich w nastrój halloween warto udekorować dom dyniami i pajęczynami. Możecie zabawić się wspólnie i również się przebrać. Przy dekorowaniu domu zamiast dyni można delikatnie wydrążyć pomarańcze, a w skórce wyciąć oczy i uśmiech. Wystarczy włożyć do środka tealighta i pomarańczowy lampion gotowy.




Ten wieczór będzie jeszcze ciekawszy, jeśli przygotujecie zdrowe, halloweenowe przekąski. Warto przygotować więcej i poczęstować nimi dzieci, które zapukają do waszych drzwi.
Cukierki, chociaż cieszą nasze pociechy, nie mają pozytywnego wpływu na ich zdrowie. Zaproponujemy zdrowsze przekąski, które można przygotować w ten straszny wieczór. Aby nie dostarczać dzieciom pustych kalorii, postawmy na warzywa i owoce. Jest to także dobry sposób, żeby przekonać najmłodszych do jedzenia warzyw. Jeśli przygotujemy je w ciekawej formie, z radością je zjedzą, razem z zawartymi w nich witaminami i minerałami.




Pierwszą propozycją są duchy bananowe. Wystarczy obrać banana i przekroić go na pół. Każdą połówkę wbić na patyczek do szaszłyków, a masłem orzechowym domalować duchowi buźkę. W przygotowaniu zdrowych przekąsek jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia i kreatywność. W końcu w prawie każdym warzywie i owocu można wyciąć straszną minę, a z soku z buraków zrobić krew.




Więcej zdrowych przepisów:


usta potwora


halloweenowa sałatka capri


ziemniaczane mumie


sałatka owocowa


gotowane gruszki “duszki”


serowe dynie


kanapka czarownica


nadziewane papryki




Magdalena Stefańska – studentka dietetyki


Małgorzata Panek – dietetyk