Insulinooporność w Wigilię- poznaj potrawy, które umilą świętowanie!

Insulinooporność

Nadchodzące Święta Bożego Narodzenia wzbudzają wiele pozytywnych emocji ale bywają też powodem rozmyślań nad odpowiednimi daniami dla siebie lub bliskich zmagających się z insulinoopornością. Nie musisz już dłużej się tym martwić. Znajdziesz tu proste i szybkie sposoby na przygotowanie pysznych, świątecznych dań. 

Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność jest to schorzenie przejawiające się wzmożoną opornością tkanek organizmu na działanie insuliny. Wrażliwość komórek na insulinę warunkuje wiele czynników, są to między innymi predyspozycje genetyczne, stopień i rodzaj otyłości, a także niski poziom aktywności fizycznej. Rozwój insulinooporności jest ściśle związany ze zbyt dużą ilością przyjmowanych węglowodanów w codziennej diecie.

Propozycje dań na wigilijnym stole

Bez wątpienia Wigilia jest jedną z najbardziej obfitych kolacji w roku. Należy zatem  pamiętać o zachowaniu odpowiednich porcji potraw oraz spożywaniu ich w spokoju, bez pośpiechu. 

Pierwszą propozycją idealnej potrawy jest tradycyjny barszcz czerwony podawany z niewielką ilością uszek z mąki razowej lub orkiszowej typu 1850+.  Barszcz najlepiej przygotuj sam, nie korzystaj z „gotowców”. W naszym e-booku  świątecznym znajdziesz też przepis na pyszny zakwas domowej roboty. 

Na wigilijnym stole nie może również zabraknąć różnego rodzaju ryb. Śmiało możesz sięgać po te pieczone w piekarniku, karpia w galarecie, śledzie w śmietanie/ oleju czy rybę po grecku. 

Wszelkiego rodzaju kasze, makarony oraz warzywa najlepiej gotować al dente, zapewni to niższy indeks glikemiczny całej potrawie. 

Nie można zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Najlepszym wyborem będzie woda. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie Wigilii bez kompotu z suszu możesz go rozcieńczyć pół na pół z wodą i pić w rozsądnych ilościach. Pamiętaj też, żeby zadbać o jakość składników na kompot. Jeżeli możesz mieszankę suszonych owoców przygotuj samodzielnie, nie dosładzaj, przecież suszone owoce są wystarczająco słodkie.

Skuteczne zamienniki

Zapewne nie wyobrażasz sobie świąt bez tradycyjnego makowca i innych słodkich wypieków. Nie musisz z nich rezygnować! Wystarczy, że zamienisz produkty o wysokim indeksie glikemicznym, na produkty o niskim indeksie glikemicznym. Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką gryczaną lub orkiszową, natomiast klasyczny cukier wymień na erytrytol lub ksylitol. Do ciast zamiast rodzynek i innych  suszonych owoców dodawaj ulubione orzechy i nasiona, które nie tylko poprawią smak wypieku, a także dostarczą nienasyconych kwasów tłuszczowych. Świetną alternatywą dla klasycznego piernika jest piernik z fasoli z dodatkiem słodzika. Będzie to tradycyjny, a zarazem zdrowy wypiek o niskim indeksie glikemicznym.

Alkohol w święta

Alkohol najlepiej ograniczyć do minimum lub całkiem wyeliminować ze świątecznego jadłospisu. Może on powodować hipoglikemię poprzez znaczne obniżenie cukru we krwi. Pamiętaj też, że przyjmowanie metforminy jest przeciwwskazaniem do spożywania alkoholu. Kolejna sprawa, alkohol najczęściej pije się ze słodkimi dodatkami czyli sokami, napojami gazowanymi. Jeśli już decydujesz się na spożycie niewielkiej ilości alkoholu sięgaj po lampkę czerwonego wytrawnego wina. Wpłynie ona korzystnie na układ krwionośny oraz Twoje samopoczucie.

No właśnie, samopoczucie, to ono jest najważniejsze. Ciesz się świętami, spędź je tak jak lubisz, bądź z bliskimi dla których na co dzień masz mniej czasu. Pamiętaj też o swoich postanowieniach. Zadecydowałeś o zmianie, o walce o siebie i swoje zdrowie. Niech jednak nie przytłoczy Cię wizja złowrogo patrzącej z kartek diety i wyrzuty sumienia. Wykorzystaj swoją wiedzę, to czego nauczyłeś się aby zawalczyć z insulinoopornością. To Ty decydujesz.

Wesołych Świąt!

Dziękuję za pomoc w zredagowaniu artykułu praktykantce Karolinie Seweryn.