Jakie produkty włączyć do diety, by wspomagały chudnięcie i modelowanie sylwetki?

W diecie odchudzającej niezbędnym elementem jest ograniczenie dostarczanej energii do organizmu, dzięki czemu możliwa jest utrata zbędnych kilogramów. Włączając do diety odpowiednie produkty spożywcze sprawimy, że przy małej podaży energii nie odczujemy głodu, a nasza przemiana materii będzie znacznie szybsza. Warto więc zapoznać się z produktami, dzięki którym sam proces odchudzania będzie dużo łatwiejszy.

Produkty bogate w błonnik – takie jak produkty zbożowe z pełnego przemiału (pieczywo pełnoziarniste, gruboziarniste kasze, ryż brązowy, makarony razowe), warzywa (szczególnie strączkowe) i owoce. Błonnik daje uczucie sytości, pobudza pracę jelit, bierze udział w oczyszczaniu organizmu. Dodatkowo warzywa i owoce składają się w dużej mierze z wody, co czyni je produktami niskokalorycznymi.

Chude mięso, drób, ryby, nabiał, warzywa strączkowe – są bogatym źródłem białka, zawierają mało tłuszczu, dają na dłużej uczucie sytości. Organizm podczas trawienia białka spala więcej energii, niż w przypadku trawienia węglowodanów czy tłuszczu.

Chudy nabiał (chude mleko, chude sery, jogurty, kefiry, maślanki) – odpowiednia podaż wapnia dostarczona wraz z tymi produktami przyspiesza rozkład związków tłuszczu w organizmie.

Ryby morskie i owoce morza – zawierają kwasy omega-3, regulujące stężenie hormonu (leptyny), mającego bezpośredni wpływ na przemianę materii. Odpowiednia podaż tych kwasów obniża poziom leptyny w organizmie, przez co ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.

Kwaszone warzywa – zawierają duże ilości kwasu mlekowego, który sprzyja lepszemu przyswajaniu potraw. Kwaszone produkty pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, dzięki czemu biorą udział w odtruwaniu i oczyszczaniu. Po ich spożyciu czujemy się także bardziej syci. Do kiszenia doskonale nadają się ogórki i biała kapusta, ale także kapusta czerwona, cukinia, buraki ćwikłowe, zielone pomidory, papryka, oliwki oraz owoce (jabłka, śliwki, gruszki).

Przyprawy – takie jak imbir, oregano, bazylia, estragon, pieprz, papryka, curry, cynamon. Oprócz tego, że wzbogacają smak naszych potraw, wpływają na przyspieszenie przemiany materii.

Zielona herbata – olejki eteryczne zawarte w zielonej herbacie pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu przyspieszają trawienie produktów.

Woda – jest niezbędna do prawidłowej pracy układu trawienia i wchłaniania. Niedobór przyjmowanych płynów spowalnia metabolizm, a także utrudnia dostateczne usuwanie toksyn z organizmu. Dostarczajmy minimum 2 litry płynów dziennie.

Monika Gątarek – dietetyk